Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkö Suomi ulkokehälle integraatiokeskusteluissa?

Mielipide
 
Hannu-Pekka Ikäheimo

Keskustelu Euroopan talous- ja rahaliiton Emun tulevaisuudesta on kiihtynyt kevään aikana. Erityisesti Saksa ja Ranska tuntuvat löytäneen yhteisen sävelen euroalueen kehittämistarpeista.

Ensin Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande esittivät kannanoton, jossa luvattiin työskennellä euroalueen yhteistyön tiivistämiseksi nykyisten EU:n perussopimusten puitteissa. Sen jälkeen maiden talousministerit Sigmar Gabriel ja Emmanuel Macron menivät ehdotuksissaan vielä huomattavasti pidemmälle ja esittivät brittilehti Guardianissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan euroalueelle omaa budjettia ja talousministeriä.

Seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa kesäkuun lopulla myös EU-instituutiot aikovat osallistua tähän keskusteluun julkistamalla Emun tulevaisuudesta niin sanotun neljän puheenjohtajan raportin, jonka ovat valmistelleet Euroopan komission, Eurooppa-neuvoston, Euroopan keskuspankin ja euroryhmän puheenjohtajat.

Julkisuuteen vuotaneen luonnosversion mukaan raportissa ehdotetaan euroalueen integraation kiihdyttämistä kansallisten budjettipolitiikkojen tarkemmalla koordinoinnilla, työmarkkina- ja talouspoliittisilla reformeilla ja fiskaalisilla toimenpiteillä. Emun niin sanottuun sosiaaliseen ulottuvuuteen – kuten minimipalkkoihin – raportissa ei ehdoteta konkreettisia avauksia.

Näiden avausten lähtökohtana on se, että Emun heikko ja puutteellinen hallintorakenne pitkitti ja syvensi eurokriisiä. Nyt kriisin akuutin vaiheen mentyä ohi on aika etsiä pysyvämpiä ratkaisuja toiminnan vakauttamiseksi.

Tavoitteena on syvempi ja reilumpi talous- ja rahaliitto, jossa päätöksentekoa ohjaa nykyistä vahvempi demokraattinen hyväksyttävyys ja parlamentaarinen valvonta sekä EU:n että kansallisella tasolla.

Mikä on Suomen asema keskusteluissa? Valitettavasti sitä on vaikea tietää, koska Suomessa nämä keskustelut ovat jääneet eduskuntavaalien ja hallitusneuvotteluiden jalkoihin. Juha Sipilän (kesk) hallituksen strategisen hallitusohjelman EU-linjauksista voi kuitenkin aistia, että Suomella ei ainakaan ole intoa olla syventämässä Emu-yhteistyötä, pikemminkin päinvastoin.

Linjauksissa painotetaan jokaisen jäsenvaltion ensisijaista vastuuta omasta talouspolitiikastaan ja todetaan selvästi, ettei Emua tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaa yhteisvastuun laajentamiseen. Lisäksi painotetaan vielä erikseen sitä, että jäsenvaltioiden omistajuus talouspolitiikasta on varmistettava ja että Suomen hallitus tekee euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset kansallisen edun näkökulmasta.

Hallitusohjelman EU-linjausten perusteella Suomi asemoi itsensä selvästi niiden maiden joukkoon, jotka eivät näe tarvetta kehittää Emun hallintoa fiskaalisen kapasiteetin tai demokraattisen hyväksyttävyyden vahvistamiseksi. Mikäli useat EU-maat kuitenkin ovat tähän valmiita, se voi johtaa Suomen integraatiokeskustelujen ulkokehälle.

Se on poliittisen tilanteemme huomioiden täysin ymmärrettävä vaihtoehto mutta myös poliittinen arvovalinta, josta toivoisi käytävän huomattavasti nykyistä laajempaa kansalaiskeskustelua.

Hannu-Pekka Ikäheimo
tohtoriopiskelija
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat