Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoinen asepalvelus olisi paras ratkaisu

Mielipide
 
Kaj Raninen

Valdemar Kallunki esittää (HS Vieraskynä 13. 6.), että siviilipalvelukseen rauhan aikana hakevilta ei tulisi vaatia vakaumusta. Hän ehdottaa, että siviilipalveluksen voisivat suorittaa myös ne nuoret, "joilla ei ole edellytyksiä pärjätä varusmiespalveluksessa".

Ehdotus on monella tapaa hyvin ongelmallinen. Suomea sitovan YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen sisältämä orjuuden ja pakkotyön kielto estää siviilipalveluksen muuttamisen muita kuin vakaumuksellisia aseistakieltäytyjiä koskevaksi palvelusmuodoksi. Asevelvollisuus on toki sopimuksessa rajattu pakkotyön ulkopuolelle, mutta rajaus koskee vain "asepalvelun luonteista palvelusta" ja "palvelua, joka lain mukaan vaaditaan omantunnonsyistä kieltäytyjältä". Siviilipalvelus, joka olisi tarkoitettu muille kuin vakaumuksellisille aseistakieltäytyjille, ei tämän poikkeaman sisään mahdu. Se merkitsisi kiellettyä pakkotyötä.

Samankaltainen säännös sisältyy myös Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja kansainvälisen työjärjestön ILO:n pakkotyön kieltävään sopimukseen. Asevelvollisuuden ylläpitäminen ja siviilipalveluksen järjestäminen siitä vakaumuksen perusteella kieltäytyville on siis sopimuksen perusteella sallittua, mutta sitä ei saa muuttaa laajasti siviiliyhteiskunnassa toteutettavaksi rauhan aikaiseksi työvelvollisuudeksi.

Reserviläiskirje lähetettiin toukokuussa 900 000:lle armeijan käyneelle reserviläiselle. Armeijan sodanaikainen vahvuus on noin neljäsosa tästä, joten armeijan käy edelleen huomattavasti useampi nuori mies kuin olisi mistään näkökulmasta tarpeellista.

Siviilipalveluksen muuttamista parempi ja realistisempi tapa uudistaa asevelvollisuutta olisikin suhteuttaa armeijan käyvien määrä sodanaikaisen armeijan kokoon muuttamalla järjestelmää vapaaehtoisuuden suuntaan.

Samalla siviilipalveluksen järjestämisestä voidaan luopua, kuten on tehty Norjassa.

Kaj Raninen
järjestösihteeri
Aseistakieltäytyjäliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat