Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolipäiväisen varhaiskasvatuksen pitää joustaa

Mielipide
 
Työtä etsivä yksinhuoltaja

Eeva-Leena Onnismaan (HS Mielipide 12. 6.) mukaan lapsen kannalta huonoin mahdollinen ratkaisu on se, että työttömien vanhempien lapset joutuvat viettämään päiväkodissa todella pitkiä päiviä. Näin varmasti joissakin tapauksissa onkin.

Omien kokemuksieni perusteella työttömien sekä toisen lapsen kanssa kotona olevien vanhempien lapset tekevät jo nyt useimmiten lyhennettyä päivää. En näe, että tähän tulisi muutoksia, jos puolipäiväisyys toteutettaisiinkin kokonaisina päivinä puolikkaita päiviä yhdistämällä. Ongelmia näen kasautuvan siinä tapauksessa, jos puolipäiväisyys järjestetään joustamattomasti.

Se, että vien lapseni keinotekoisella kiireellä aamukahdeksaksi päiväkotiin syömään aamupalaa ja haen rättiväsyneen lapsen lounaan jälkeen kotiin nukkumaan, ei ole millään muotoa lapsen edun mukaista. Lounas ja sen jälkeiset päiväunet ovat kuuluneet meillä ja monella muulla saumattomasti yhteen, ja ne pitäisi mielestäni saada järjestää lähtökohtaisesti samassa paikassa ja samojen ihmisten kanssa.

Lapsi elää pitkälti tässä hetkessä ja päivässä. Miten taataan joustamattomassa puolipäiväisyydessä se, ettei lapselle synny ulkopuolisuuden tunnetta? Miten taataan se, että hänet ylipäänsä nähdään kokonaisena, kun hän on vain "se puolipäiväinen"?

Nähdäkseni lapsen etu ei myöskään toteudu sillä, että hänet sijoitetaan erilliseen puolipäiväisten ryhmään. Tällöin hän joutuu luopumaan paitsi tutuista aikuisistaan myös kavereistaan. Tämä lisäisi lapsen stressiä ja vanhemman huolta sekä asettaisi perheet väistämättä eriarvoiseen asemaan keskenään.

Lisänä syntyisi jatkuva rumba ryhmien tai eri päivähoitopaikkojen välillä, kun työtön vanhempi työllistyisi esimerkiksi määräaikaisesti ja lapsi tarvitsisi vuoroin kokopäiväistä ja vuoroin puolipäiväistä hoitoa.

Jos puolipäiväisyys toteutetaan, se pitäisi toteuttaa joustavasti ja perheitä kuunnellen lapsen omassa päiväkodissa.

Työtä etsivä yksinhuoltaja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat