Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhankasvatus tulisi ottaa kouluaineeksi

Mielipide
 
Katri Meriläinen Satu Heinola

Rauha on kansakunnan tasolla inhimillisen hyvinvoinnin tärkeimpiä edellytyksiä. Uuden perusopetuksen opetussuunnitelmaluonnoksen arvoperustassa todetaan perusopetuksen tukevan "oppilaan kasvua ihmisyyteen, jota kuvaa pyrkimys totuuteen, hyvyyteen ja kauneuteen sekä oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan". Rauhanopintojen konkretisointi on suunnitelmassa vähäistä.

Ylikansoittuvalla maapallolla, jonka resurssit hupenevat, rauha vaatii tietoisia ratkaisuja ja systemaattista rauhantyötä. Suomalaisen koulun roolia rauhan edistäjänä tulee vankistaa. Lukion uudessa opetussuunnitelmaluonnoksessa sana "rauha" mainitaan neljästi. Sen sijaan, että historian kakkoskurssilla sivutaan "YK:ta ja muita kansainvälisiä rauhanrakentajia" muiden aiheiden lomassa, koulujärjestelmä voisi valmentaa omakohtaiseen ja aktiiviseen rauhantoimijuuteen.

Rauhannobelistin, konfliktinratkaisuorganisaatio CMI:n perustajan Martti Ahtisaaren ja CMI:n toiminnanjohtajan Tuija Talvitien mukaan (HS Vieraskynä 12. 6.) "konfliktien ehkäisy ja ratkaiseminen edustavat erityistä suomalaista huippuosaamista". Koulu voisi edistää visiota rauhanvälityksen asiantuntijakansasta tukemalla lasten ja nuorten mahdollisuutta kasvaa kohti tätä tavoitetta. Opettajien rauhankasvatuksen asiantuntijuuden lisääminen on olennainen ensiaskel.

Katri Meriläinen
opettaja
Satu Heinola
psykologi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat