Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustelu kilpailukyvystä on liian yksioikoista

Mielipide
 
Jarkko Niiranen

Miten voi olla mahdollista, että keskustelu tuottavuudesta ja kilpailukyvystä – niin hallituksen, asiantuntijoiden, toimittajien kuin kansalaistenkin huulilla – on pelkistynyt väittelyksi työtunneista ja neuvotteluksi desimaaleista? Talousoppineiden mukaan kyseessä on avain kansakunnan menestykseen. Ovatko juuri yhteiskuntatieteilijät ja ekonomistit koulutustaustansa, kiinnostuksensa tai vaivattomuuden takia taipuvaisia oikaisemaan keskustelureitit kohti tunteja, prosentteja ja euroja?

Miten tehokkaasti ja luotettavasti sekä millä aikajänteellä nämä yksinkertaiset mittarit pystyvät tunnistamaan yritysten ja yhteiskunnan toimintojen rakenteet ja sisällön tai vieläpä ohjaamaan ne uusille urille? Herää epäilys, että näin yksisilmäisellä analysoinnilla ja ohjauksella ei saavuteta kaivattuja uusia innovaatioita, joiden takana näyttää olevan lähes poikkeuksetta uusi tieto, korkeatasoinen osaaminen ja luovuus sekä yhä merkityksellisemmiksi käyvien heikkojen signaalien tunnistaminen.

Urheiluanalogiaa käyttäen näyttää siltä, että leveällä pensselillä maalaavat päättäjät ja asiantuntijat näkevät kaiken toiminnan pikamatkojen tai maratonin juoksemisena tai voimanostona: nopeus, kestävyys ja voima ratkaisevat.

Vaikka näissäkin lajeissa muillakin osatekijöillä on roolinsa hyvien tulosten saavuttamisessa, kilpailukyvyn ja tuottavuuden tavoittelua pitäisi lähestyä ennemminkin pallopelin valmentajan silmin: nopeuden, kestävyyden ja voiman ohella oleellista on pallonkäsittelytaito ja kehonhallinta, pelikäsitys ja yhteispeli sekä taktiikka ja yksilöiden vahvuuksien hyödyntäminen.

Politiikan ja yritysmaailman johtajille on annettu vastuu siitä, mihin tutkimustoiminnassa, teollisuudessa ja palveluissa panostetaan ja mille tasolle omaperäisyyden ja laadun rimat asetetaan. Heiltä on siis vaadittava nykyistä perustellumpaa kokonaisnäkemystä ja luovempia ratkaisuja – erityisesti monipuolista ja syvällistä syy- ja seuraussuhteiden ymmärrystä sekä asiantuntijoiden ja työntekijöiden kuulemista.

Tähän on vieläpä Suomessa erinomaiset mahdollisuudet. Olemme koulutettu kansa ja taipuvaisia ajattelemaan itsenäisesti, ja olemme selviytyneet vaikeuksista ennenkin.

Nämä vaatimukset saattavat kuitenkin merkitä perinteisten johtajaprofiilien kyseenalaistamista. Uusiutumiskyvyttömät valmentajat, joukkueenjohtajat ja seurapomot joutavat vaihtoon.

Jarkko Niiranen
apulaisprofessori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat