Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kipeätkin päätökset voivat johtaa hyvään

Mielipide
 
Mikko Laaksonen

Hallituksen toimet ovat aiheuttaneet vilkasta ja kiihkeääkin keskustelua varsinkin sosiaalisessa mediassa. Monia kommentteja leimaavat varsin kriittinen sävy, vähäinen faktoihin perustuva argumentointi ja vaihtoehtoisen ratkaisun puute.

Voisiko kuitenkin olla niin, että ikävissäkin toimenpiteissä on kaksi puolta? Meille kaikille voisi olla hyödyllistä yrittää kääntää haasteet mahdollisuuksiksi uudistua aina, kun se on mahdollista.

Säästöpäätösten osalta toimintatapoihin kohdistuu uudistamispaineita. Joudumme miettimään, miten asiat saadaan hoidettua vähemmillä resursseilla. Näin ollen tehottomat prosessit ja toimintatavat voivat tehostua kekseliäisyyden ja digitalisaation avulla.

Esimerkiksi verotietojen käsittely on saatu digitalisaation avulla tehokkaammaksi mutta ennen kaikkea käyttäjäkokemukseltaan paremmaksi kuin entinen, paperisiin lomakkeisiin perustunut järjestelmä. Uskonkin, että uudistamalla toimintatapoja voimme monissa tapauksissa tuottaa parempia palveluita vähemmillä resursseilla.

Voi myös olla, että valtion roolin pienentyessä esimerkiksi lastenhoidossa maahan voi syntyä uudenlaisia yhteisöllisiä tapoja saada arki pyörimään mukavasti. Ehkäpä jopa uusia palveluammatteja tai -yrityksiä voi kasvaa vastaamaan tarpeisiin.

Työajan pidennyksestäkin on keskusteltu. Monien ekonomistien mukaan Suomen kilpailukyky erityisesti työn kustannuspuolella on heikompi kuin läheisillä kilpailijamaillamme Saksalla ja Ruotsilla. Työajan pidennystä kritisoidaan usein siitä, että sen toteuduttua nykyiset työt tehtäisiin pienemmällä porukalla.

Täytyy kuitenkin muistaa, että tavoite on houkutella Suomeen lisää tuotantoa eikä vain hoitaa nykyistä työmäärää. Jos Suomi on kilpailukykyinen, saamme investointeja, ja työtä syntyy lisää vaikkapa uusien tehtaiden tai ohjelmointiyritysten muodossa.

Kukaan ei myöskään estä työnantajia ja työntekijöitä neuvottelemasta omia sopimuksiaan, jos tälle nähdään perusteet. Kyllähän nykyaikana pitäisi pyrkiä palkitsemaan myös tuotoksista ja tuottavuudesta eikä vain mitata työaikaa.

Suomi on aina pärjännyt kekseliäisyydellä, laadukkaalla tekemisellä ja kovalla työllä. Olemme näyttäneet maailmalle, että kun kanavoimme energiamme rakentavasti ja yhteisöllisesti, voimme olla maailman parhaimmistoa.

Uskon vahvasti, että vaikka nyt joudumme ensimmäistä kertaa 1990-luvun jälkeen kiristämään vyötämme, nousemme uudistuneena ja yhteisöllisempänä maana takaisin kasvun uralle. Kun maan talous on kunnossa, voidaan taas panostaa palveluihin ja etuihin.

Mikko Laaksonen
ekonomi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat