Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokran suuruus vaikuttaa opintotuen asumislisään

Mielipide
 
Ilpo Lahtinen

Nimimerkki Pian valmistuva ehdotti (HS 13. 6.) opintotuen asumislisän sitomista vuokraan. Kirjoittajan mielestä ei ole mitään järkeä, että lähes kaikki opiskelijat saavat saman asumislisän.

Vuokran suuruus vaikuttaa jo nyt asumislisän määrään. Asumislisä on 80 prosenttia vuokrasta. Väärinkäsitys on ymmärrettävä, sillä käytännössä lähes kaikki vuokralla asuvat opiskelijat saavat asumislisää 201,60 euroa kuukaudessa. Se on asumislisän enimmäismäärä. Asumislisässä huomioitavan vuokran enimmäismäärää on viimeksi korotettu vuonna 2005 ja sitä ennen vuonna 1993. Asumislisän vuokrakatto on 252 euroa kuukaudessa. Opiskelijoiden asumisen tuki on vuositasolla tuhansia euroja pienempi kuin yleistä asumistukea saavien tuki.

Opintotuen asumislisä on riittämätön ja se vaarantaa koko opintotukijärjestelmän toimivuuden. Monella opiskelijalla koko asumislisä ja opintoraha kuluvat vuokran maksamiseen, eikä jäljelle jäävä opintolaina riitä perustoimeentuloon. Opiskelijoiden on pakko käydä töissä tai saada lisätuloja muualta, esimerkiksi vanhemmiltaan.

Ilpo Lahtinen
pääsuunnittelija, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat