Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijät voisivat luopua monista eduista

Mielipide
 
Jaana Salmi

Yhteiskuntasopimukseen tarvittaisiin vaihtoehtoja juupas–eipäs-väittelyn sijaan. Olen keskustellut aiheesta monen tavallisen palkansaajan kanssa. Moni luopuisi mieluummin saavutetuista eduista kuin pidentäisi työpäivää. Tärkeintä nyt on työpaikkojen lisääminen ja säilyminen Suomessa.

Viime vuosina työntekijöille on jouduttu antamaan paljon etuja, jotka ovat syöneet Suomen kilpailukykyä. Nyt on jo aika purkaa näitä etuja, väliaikaisesti myös ala- ja työpaikkakohtaisesti työtilanteen mukaan.

Vaihtoehtoja työajan pidentämiselle voisivat olla esimerkiksi työajan lyhentäminen ja joistakin arkipyhistä ja lomarahasta luopuminen. Nämä vaikuttavat suoraan Suomen kilpailukykyyn.

Tuotannon tehostaminen ei tarkoita, että työntekijöiden pitäisi työskennellä nopeammin ja enemmän vaan helpommin ja ongelmia karsien. Tämä motivoi työntekijöitä, koska se lisää työn mielekkyyttä. Sama pätee toimistotyöhönkin. Kokemukseni mukaan esimerkiksi metalliteollisuudessa moni on innokas jakamaan ajatuksiaan siitä, miten omaa työtä voidaan helpottaa ja tehostaa.

Käytännössä suurimpia haasteita tuottavuuden parantamiselle ovat ylimääräiset tai pidentyneet tauot. Ne tuntuvat pieniltä, mutta niiden merkitys voi olla jopa suurempi kuin Juha Sipilän mainitsema viisi prosenttia. Esimerkiksi kun tupakointi sisätiloissa kiellettiin monilla työpaikoilla, ylimääräisistä tupakkatauoista tuli hiljaisesti hyväksytty tapa, jos työnjohdolla ei ollut riittäviä keinoja estää niitä. Kun tällaisista eduista vaaditaan luopumaan, edessä on vaikeita tilanteita.

Nyt vaaditaan oikeanlaista johtajuutta sekä hallituksessa että yritysten eri tasoilla. Kiellot ja uhkailu eivät motivoi, vaan suomalaiset pitää saada puhaltamaan yhteen hiileen.

Jaana Salmi
diplomi-insinööri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat