Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus voisi leikata lapsiperheiltä enemmänkin

Mielipide
 
Juha Kastemaa

Hallitus aikoo lopettaa eläkkeensaajien asumistuen. Pahimmillaan päätös leikkaisi jopa 200 euroa pieneläkeläisen kuukausituloista.

Eläkeläisten asumistukea saavat lähinnä yksin elävät kansaneläkettä tai takuueläkettä saavat ihmiset. Joukossa on paljon ikäihmisiä mutta myös nuoria, usein monisairaita ihmisiä. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia lisätuloihin, ei tulevaisuudennäkymiä eikä tukijoukkoja puolustamassa etujaan. Siksi leikkauksia uskalletaan ehdottaa tälle ryhmälle. Luotetaan siihen, että kitinä jää lehtien palstoille eikä johda laajempiin mielenilmauksiin. Toivottavasti luulo on väärä.

Toteutuessaan uudistus ajaa pieneläkeläiset sosiaaliluukulle. Joukossa on paljon niitä, jotka eivät osaa edes hakea toimeentulotukea.

Koulutuksen ja päivähoidon leikkaukset ovat ikäviä mutta eivät vaikutuksiltaan läheskään yhtä dramaattisia kuin pieneläkeläisiin kohdistuvat säästöt. Indeksijäädytykset ja lääkkeiden 45 euron omavastuuosuus olisi voitu vielä hyväksyä.

On oikein, että yhteiskunta tukee perheen ensimmäisen lapsen hankkimista vahvasti, mutta seuraavilta lapsilta lapsilisiä tulisi leikata rajusti ja yli 4 000 euroa ansaitsevilta lisät voitaisiin lopettaa kokonaan toisen lapsen kohdalla. Myös monilapsisten perheiden toimeentulotuen minimiosaa tulisi leikata. Yksin elävien tukiin verrattuna nämä tuet ovat ylimitoitettuja. Lapsen hankinta on tietoinen valinta, johon oma elämäntilanne pitää sopeuttaa.

Myös terveyskeskusmaksuja voitaisiin korottaa enemmän. Korotus ehkäisisi turhia käyntejä ja vähentäisi jonoja.

Hallitus voi vielä kohdentaa leikkaukset toisin, jos uskallusta on, mutta lapsiperheet ovat Suomessa perinteisesti pyhässä asemassa eikä mikään ole heille tarpeeksi. Yksin elävistä puhuttiin vaalien alla, mutta käytännön toimet ovat päinvastaisia. Suomi ei nouse leikkaamalla pieneläkeläisiltä.

Juha Kastemaa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat