Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuutta ei paranneta käskemällä

Mielipide
 
Antti Mattila

Tehdasteollisuuden tuottavuuden kehitys on ollut jo useiden vuosien ajan hidasta. Tätä ongelmaa korostaa se, että vientiteollisuuden kilpailukykyä ei voida enää parantaa devalvaatiolla.

Tuottavuuden kehitys asettaa uusissa olosuhteissa pitkällä aikavälillä raamit reaalipalkkojen ja samalla aineellisen hyvinvointimme kehitykselle. Nykyistä parempi tuottavuuden kehitys olisi koko yhteiskuntamme etu.

Hallitusohjelmassa esitetty työajan pidentäminen sadalla tunnilla vuodessa ei lisäisi tehtyä työtuntia kohti laskettua tuotannon jalostusarvoa eikä siten tuottavuutta. Työaikojen pidentäminen pienentäisi tehollisen työajan osuutta kokonaistyöajasta ja saattaisi vielä heikentää monien yritysten kiinnostusta tuottavuutensa parantamiseen. Työajan pidentämisen sijasta tulisi keskittyä nykyisen työajan käytön parantamiseen siten, että mahdollisimman suuri osuus käytetään tuotteiden valmistukseen tai palvelun tuottamiseen.

Tuottavuus ei parane käskemällä eikä henkilöstöä hiostamalla kuin korkeintaan aivan hetkellisesti. Tuottavuuden kehitykseen vaikuttavat yrityksen toimialasta riippuen monet tekijät kuten tuotantotekniset investoinnit, tuotteiden valmistusystävällisyys, tuotantoprosessien toimivuus, toimintatapojen ja työmenetelmien tehokkuus, henkilöstön osaaminen sekä yritysten ja niiden henkilöstön asenteet ja yhteistyö tuottavuuden parantamiseksi.

Varsinainen tuottavuustyö tehdään aina yrityksissä. Potentiaalia tuottavuuden parantamiseen olisi enemmän, mikäli yritystasolla ylläpidettäisiin osapuolten luottamusta ja saataisiin henkilöstö kiinnostumaan tuottavuuden parantamisesta.

Tuottavuuden parantamiseen tarvitaan yrityskulttuuria, joka aidosti suosii ja kannustaa henkilöstöä esittämään ideoita ja parannusehdotuksia toiminnan kehittämiseksi sekä osallistumaan myös kehittämisprojekteihin. Tämän pitäisi olla mahdollista, sillä näin toimitaan jo muutamissa suomalaisissa yrityksissä.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja liitot toteuttivat tiivistä rationalisointi- ja tuottavuusyhteistyötä työnantajapuolen aloitteesta noin 25 vuoden ajan 1990-luvun alkupuolelle saakka, jolloin työnantajapuoli katsoi sen tarpeettomaksi. Vuonna 1994 käynnistettiin SAK:n aloitteesta Tuottavuudella tulevaisuuteen -ohjelma, joka jatkui vuoteen 2004 saakka. Nykyisessä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olisi syytä harkita uudelleen työmarkkinajärjestöjen tiiviimmän yhteistyön käynnistämistä tuottavuuden kehityksen nopeuttamiseksi.

Antti Mattila
Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat