Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskäsitteet ovat päättäjiltä hukassa

Mielipide
 
Raimo Ylinen

Hallitus ja Elinkeinoelämän keskusliitto ajavat yhteiskuntasopimusta, jonka oleellinen osa on vuosityöajan lisääminen sadalla tunnilla palkkoja nostamatta – eli tuntipalkan alentaminen viidellä prosentilla.

Perusteluna käytetään sitä, että kilpailukykymme on heikentynyt kilpailijamaihimme nähden. Tätä on kuvattu yksikkötyökustannusten (työkustannusten osuus tuotteen hinnasta) kehityksellä.

Tällöin tarkastellaan vain keskenään normeerattuja ja indeksoituja yksikkötyökustannuksia ja unohdetaan itse asiassa tärkeämmät absoluuttiarvot.

Yhteiskuntasopimuksen yhteydessä on puhuttu viiden prosentin "loikasta" työn tuottavuudessa (tuotanto euroissa työtuntia kohti). Tosiasiassa palkan alennus ei vaikuta tähän juuri millään tavalla, korkeintaan pienentää sitä vähän. Palkan alennuksen vaikutus itse kilpailukykyyn on myös varsin pieni. Teollisuutemme yksikkötyökustannukset ovat nimittäin 15 prosentin luokkaa, joten viiden prosentin työkustannusten alennus merkitsee vain noin 0,8 prosentin "hypähdystä" hintakilpailukykyyn. Pahimmassa tapauksessa se myös lisäisi työttömyyttä viidellä prosentilla.

Bruttokansantuotteesta lasketut yksikkötyökustannuksemme ovat 60 prosentin luokkaa, koska ne sisältävät aliarvostetut julkiset palvelut. Jos koko taloutemme kilpailisi vientimarkkinoilla, sen kilpailukyky paranisi näin vain kolmella prosentilla.

Yksikkötyökustannukset ovat aika huono kilpailukyvyn mittari. Paremminkin ne kuvaavat tuotannon kustannusrakennetta ja arvonlisäystä. Sarja- ja bulkkituotannossa ne ovat pienet, mutta palveluissa jopa lähes sata prosenttia. Yksikkötyökustannuksemme ovatkin nousseet vain siksi, että kännyköiden valmistus on kadonnut ulkomaille samoin kuin suuri osa paperi- ja selluteollisuutta.

Tärkeämpää on siis se, mitä tehdään, eikä se, miten tehdään. Loikka saadaan tutkimuksella, innovaatioilla, tuotekehityksellä ja investoinneilla uusiin vientituotteisiin.

Sen sijaan, että EK valittaa palkoista, sen pitäisi keskittyä jäsenyritystensä aktivoimiseen. Valtiovallan tulisi käynnistää kunnollisia, keskitettyjä, kansallisia suurhankkeita nykyisten hatarien tutkimuskokoonpanojen sijalle.

Raimo Ylinen
automaatiotekniikan
professori emeritus, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat