Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteellisessä kirjoittamisessa on sääntönsä

Mielipide
 
Lotte Tarkka

Kuluttajapsykologi Samuel Piha kommentoi (HS Mielipide 12. 6.) humanististen tieteiden ja luonnontieteiden välisiä eroja. Karikatyyrinä humanistista, jonka tieteellinen ajattelu on vielä lapsenkengissään, Piha esitteli "folkloristin", jonka mukaan metsässä vipeltävät taruolennot "olivat totta, koska ne olivat alkuasukkaille totta".

Tieteenalana folkloristiikka ei ota kantaa uskomusolentojen olemassaoloon tai niistä kerrottujen tarinoiden totuusarvoon, vaan keskittyy siihen, millaisia merkityksiä niihin kulttuurissa liitetään ja miten näitä merkityksiä ilmaistaan ja välitetään sukupolvelta toiselle.

Folkloristit tunnistavat hyvin kulttuurisen ilmaisun tekstilajeja, joilla on erilaisia tyylikeinoja ja tarkoitusperiä. Piha kirjoittaa näennäisesti mielipidekirjoitusta ja perustelee väitteitään siteeraamalla nimeämättä jäävää tutkijaa. Folkloristi tunnistaa, että kyseessä on itse asiassa hölmöläissatu, jossa sadun kertoja, "kuluttajapsykologi", kuvaa hupaisan joukon, "folkloristien", alkukantaista vipeltämistä.

Tiedepoliittiseen vaikuttavuuteen tähtäävän kirjoittelun tulisi kuitenkin noudattaa vähintään tieteellisen kirjoittamisen alkeissääntöjä ja ilmoittaa lähteensä. Lisäksi olisi aiheellista perehtyä huhupuheita paremmin arvioimiinsa tieteenaloihin.

Lotte Tarkka
folkloristiikan professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat