Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paasikiven koulutuslinja katsoi tulevaisuuteen

Mielipide
 
Antti Henttonen

Nykyisen hallituksen ohjelmaan on sisällytetty maamme tulevaisuudelle vahingollinen ohjelmakohta. Se on koulutusmenojen supistaminen, joka rapauttaa taloudellisesti ja alueellisesti tasa-arvoisen koulutusjärjestelmämme.

Aiotut leikkaukset palauttivat mieleen valtiovarainministeri Juho Niukkasen laatiman talousarvioehdotuksen vuodelle 1954. Valtiotaloutta köyhdyttäneet ja maata raunioittaneet sotavuodet olivat tuolloin jo takana. Kahdeksan vuotta kestänyt sotakorvausten raskas maksuaika oli juuri päättynyt, jolloin valtiovarainministeri laati valtion talouden vakauttamiseen tähtäävän budjettiesityksen.

Se pelästytti kouluväen. Toistakymmentä vuotta pysähdyksissä olleet kansanopetuksen kehittämissuunnitelmat ehdotettiin pantaviksi jäihin, opettajanvirkoja lakkautettaviksi, maaseudun kansakoulut muutettaviksi yksiopettajaisiksi supistetuiksi kouluiksi, jatko-opetus lopetettavaksi, ilmaiset oppikirjat annettaviksi vain vähävaraisille oppilaille ja niin edelleen.

Silloinen Suomen kansakoulunopettajain liitto ryhtyi vastatoimiin. Maan lehdistöön toimitettiin budjettiesityksen vahingollisista vaikutuksista kertovia artikkeleita, ja opettajat haastattelivat jokaisen kansanedustajan kentällä.

Lopulta opettajat saivat tilaisuuden esittää huolensa tasavallan presidentille J. K. Paasikivelle. Hän kuunteli opettajien huolet ja ratkaisi asian toteamalla: "Kansanopetus on niin tärkeää, ettei siinä ole varaa ottaa taka-askelia vaikeinakaan aikoina. Olkaa rauhassa."

Ministeri Niukkanen joutui kertomaan hallitukselle: "Ukko on luvannut opettajille, ettei kouluun kosketa."

Nykyisen hallituksen koulutuksen säästösuunnitelmat eivät ole rajuudessaan verrattavissa Niukkasen silppurilinjaan, mutta nekin vaurioittaisivat koulutusta, kansamme tärkeintä voimavaraa, pitkälle tulevaisuuteen.

Kun monissa kilpailijamaissa supistetaan koulutusmenoja, Suomen tulisi päinvastoin nyt sijoittaa tulevaisuuteen ja vahvistaa koulutuksen avulla kilpailukykyään. Tämä koskee koulutuksemme kaikkia asteita esikoulusta perus- ja keskiasteen koulutuksen kautta korkeakouluihin ja tutkimustyöhön.

Paasikiven linja on ollut kivijalkana nykyiselle alueellista ja taloudellista tasa-arvoa toteuttavalle korkeatasoiselle koululaitoksellemme. Se on käyttökelpoinen säilyttäessämme ja edelleen kehittäessämme nykyistä ja tulevaa koulutustamme.

Antti Henttonen
93-vuotias opetusneuvos, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat