Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoivapalveluihin yksityistä ja julkista rahaa

Mielipide
 
Timo Silvola

Kotimaansivujen jutussa toimittaja Marja Salmela kirjoitti (HS 10. 6.), että seniorikylät tuovat ikäihmiset yhteen ja säästävät kuntien rahoja. Jutussa kerrottiin uudenlaisesta kylästä, jonka idea on koota ikääntyviä yhteisölliseen asumiseen.

Tilastokeskuksen väestöennusteessa 66–75-vuotiaita on vuonna 2030 kaikkiaan 671 178, ja 80 vuotta täyttäneitä on yli puoli miljoonaa, eli 505 549 henkeä.

Salmelan esille nostama asia ikääntyneiden ihmisten hyvinvointipalveluiden uudenlaisesta järjestämisestä on tärkeä. Helsingin Sanomien pääkirjoituksen (14. 6.) mukaan yhä useampi suomalainen elää tulonsiirtojen varassa. Niitä ovat esimerkiksi työ- ja kansaneläkkeet ja työttömyyskorvaukset sekä muut sosiaaliturvaetuudet.

Pääkirjoitus perustui Suomen Pankin tutkijoiden Helvi Kinnusen ja Petri Mäki-Fräntin kirjoitukseen Euro & Talous -lehdessä. Muutos johtuu tutkijoiden mukaan etenkin eläkkeelle siirtyneiden määrän kasvusta.

Tutkijat tuovat esille myös sen, että ikääntyneet voisivat rahoittaa itselleen täydentäviä hyvinvointipalveluita käyttämällä siihen kertynyttä varallisuuttaan.

Varallisuuden hyödyntäminen oman hoivan rahoittamiseksi on järkevää sekä yksilön itsensä että julkisen talouden kestävyyden kannalta.

Vaikka julkisen talouden kestävyys on kuralla, merkittävällä osalla yksityistalouksista varallisuutta on yhteensä yli 500 miljardia euroa. Varakkaimpia ovat monet nykyisistä 65–74-vuotiaista.

Hoivapalveluiden yksityisen ja julkisen rahoituksen tuleekin olla vastaisuudessa joustavasti yhdistettävissä. Yksityistä rahoitusta ei pidä kuitenkaan ottaa väkisin, vaan sen on perustuttava kansalaisten vapaaehtoisuuteen.

Hyvinvoinnin rahoitus onnistuu parhaiten siten, että ikääntyneet täydentävät julkista rahoitusta vapaaehtoisesti hyödyntämällä vuosien varrella kertynyttä varallisuuttaan. Varallisuutta voi hyödyntää monin tavoin, kuten realisoimalla sitä tai esimerkiksi käyttämällä käänteistä asuntolainaa.

Timo Silvola
johtaja
Finanssialan keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat