Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistomaailmassa vallitsee nykyisin oikeistolainen ilmapiiri

Mielipide
 
Jukka Kekkonen

Matti Apunen teki kolumnissaan (HS 16. 6.) joukon teräviä huomioita yliopistojen ahtaasta henkisestä ilmapiiristä, jossa tiettyjen aihealueiden käsittely on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Valitettavasti tämä, lähinnä hänen omiin 1980-luvun kokemuksiinsa perustuva mielipide on kaukana nykyisen yliopistomaailman todellisuudesta.

Suomen yliopistot ovat erityisesti vuoden 2010 yliopistouudistuksen jälkeen muuttuneet rajusti, ja muutos jatkuu. Yliopistojen tosiasiallinen autonomia on kaventunut ja niiden riippuvuus yksityisestä rahoituksesta on kasvanut.

Johtajavaltaiseen järjestelmään siirtyminen ja demokratian alasajo ovat heikentäneet dramaattisesti henkilöstön työtyytyväisyyttä ja luoneet epävarmuutta erityisesti nuorten tutkijoiden keskuuteen. Johtajan suosio voi nyt olla uralla tärkeämpi menestyksen tae kuin laadukkaan tutkimuksen tuottaminen.

Tällaisessa ilmapiirissä avoin ja kriittinen keskustelu ei kukoista. Yliopistojen henkistä ilmapiiriä leimaa apeus apatiaan saakka ja korostunut varovaisuus. Olemme todella kaukana 1800-luvulla kehitellyn humboldtilaisen sivistysyliopiston ihanteista.

Yliopistot ovat muuttuneet ylhäältä ohjattujen tutkintojen tuotantolaitosten suuntaan. Niiden henkistä ilmapiiriä leimaa oikeistolainen ideologia ja uusliberalistisen ajattelun dominanssi, jota opetus- ja kulttuuriministeriö valtionvarainministeriön ja elinkeinoelämän tuella ajoi ja joka johti yliopistouudistukseen.

Traagista kyllä, yliopistojen johto "sitoutui" tähän uudistukseen saaden tosin valtavat palkankorotukset palkkioksi tuestaan. Nykyisen hallituksen linjaukset toivottavasti auttavat näkemään, mihin tämä ideologia on viemässä.

Nykyisessä yliopistomaailmassa todelliset tabut ja keskustelua rajoittavat tekijät eivät ole vasemmistolaisessa ideologiassa saati hegemoniassa vaan tiukassa johtajavaltaisuudessa ja oikeistolaisessa ilmapiirissä. Pahinta on aito liberaalinen politiikka. Mielipiteiden kirjo on kuihtumassa.

Yliopistot voisivat parhaimmillaan olla monimuotoisen ja rikkaan keskustelun moottoreita. Toimivalle demokratialle yhden ideologian ylivalta on tuhoisaa. Nyt tuo hegemonia on vahvasti Apusen edustamalla ideologialla.

Lopuksi on syytä korostaa sitä, että nykyisen hallituksen yliopistopolitiikka ei ole mitään uutta, vaan looginen jatke edellisten hallitusten ja opetus- ja kulttuuriministeriön linjauksille.

Jukka Kekkonen
oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat