Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenelle perusterveydenhuoltoa ja millä hinnalla?

Mielipide
 
Reija Jääskeläinen

Sirpa Asko-Seljavaara esitti (HS Mielipide 12. 6.), että terveysyritysten tarjonta tulee säilyttää niitä varten, jotka haluavat maksaa nopeasta hoidostaan omasta pussistaan. Seljavaara kirjoitti myös, ettei koe itseään ollenkaan eriarvoiseksi käyttäessään sekä julkista terveysasemaa että yksityisten erikoislääkäreiden palveluja. Hyväpalkkaisena ihmisenä Seljavaara voi todeta asian noin.

Hallitusohjelman mukaan Suomessa halutaan tehdä sote-uudistus, jossa toteutuu asiakaslähtöisten palveluketjujen muodostamisen yli hallinnonrajojen. Järkevästi toteutettuna se voisi käytännössä tarkoittaa sitä, että terveyden- tai sairaanhoitopalveluja tarvitseva ihminen voi valita terveydenhuollon palvelujen tuottajan ja saada tarvitsemansa hoidon vaikka seuraavana päivänä.

Hyvin toimiva työterveyshuolto voisi toimia mallina hoitoon pääsyssä ja asiakasystävällisyydessä myös työelämän ulkopuolella oleville asiakkaille, kuten työttömille, eläkeläisille, lapsille ja nuorille. Tämä on mahdollista siten, että kuntien, valtion ja Kelan rahoitusosuudet perusterveydenhuoltoon kanavoidaan Kelan toimivien tietojärjestelmien, valtakunnallisen palveluverkon ja jo olemassa olevan kattavan palveluntuottajaverkoston kautta asiakkaan rahapussiin riippumatta siitä, mitkä ovat palvelua tarvitsevan asiakkaan vuosiansiot.

Esimerkiksi terveyskeskuksissa ei ole kattavia erikoislääkäripalveluja, joten nykyään työterveyshuollon ulkopuolella oleville asiakkaille vaihtoehdoiksi jää jonottaminen kunnalliseen terveydenhuoltoon tai hoidon maksaminen pääasiassa kokonaan omasta pussista.

Muutos edellyttäisi kuntarahoituksen, valtionosuuksien ja Kelan korvausosuuksien määrittämistä uudelleen. Käytännössä rakenne- ja rahoitusesitys tulisi tehdä yhtä aikaa, jotta tavoitteet ja keinot kulkisivat yhtä matkaa.

160 terveyskeskuksen liittäminen Kelan hyvin toimivaan suorakorvaus- tai muuhun laskutusjärjestelmään olisi käytännössä helppoa. Kattavat väestötiedot ja potilaan terveydenhuollon käyntitiedot voitaisiin yhdistää Kelan järjestelmiin. Tällöin jokaisen kunnan ei tarvitsisi erikseen järjestää ja rakentaa kalliiksikin koituvia laskutus- tai palvelusetelijärjestelmiään.

Ilman hallintoa eivät palvelusetelitkään liiku. Palvelut voitaisiin siis hoitaa laskutusta myöten entistä tehokkaammin ja laadukkaammin ja hyödyntää jo olemassa olevaa terveydenhuollon palvelutuotantoa ja Kelan valtakunnallista verkostoa, jos vain tahtoa olisi.

Reija Jääskeläinen
etuuspäällikkö
Kelan terveysosasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat