Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syken ja Luken yhdistäminen olisi kallista

Mielipide
 
Tapio Lindholm

Uuden hallitusohjelman mukaan Suomen ympäristökeskus (Syke) liitetään Luonnonvarakeskukseen (Luke). Tämä yllätti sekä Syken että Luken. Ohjaavia ministeriöitä – ympäristöministeriötä ja maa- ja metsätalousministeriötä – ei ole kuultu asiassa. Täysin valmistelematon hanke on ilmeisesti kirjoitettu jossain puoluetoimistossa asiaa tarkemmin tuntematta.

Pitkän kokemukseni perusteella pidän yhdistämishanketta kalliina veronmaksajille ja tehottomana ministeriöiden tarpeiden kannalta. Taustaltaan oudoksi tämän yhdistämishankkeen tekee se, että aivan ilmeisesti hallitusohjelmaa laadittaessa oli vakavasti harkittu ympäristöministeriön lakkauttamista ja sen tehtävien siirtämistä muiden ministeriöiden alaisuuteen, lähinnä kai maa- ja metsätalousministeriöön.

Luonnonsuojelujärjestöt järjestivät kuitenkin menestyksekkään tukikampanjan ympäristöministeriön säilyttämisen puolesta. Lyhyessä ajassa ne kokosivat 65 000:n ympäristöministeriötä tukevan kansalaisen nimet. Tällä oli vaikutusta. Hallitusohjelmaan jäi tästä huolimatta Syken lakkauttamista koskeva teksti. Olisihan ollut kaunista, että Suomessa olisi luonnonvaraministeriö ja Luonnonvarakeskus. Tosin tällöin meillä ei olisi enää ympäristöhallintoa. Venäjällä on luonnonvarahallinto. Sille kuuluvat myös esimerkiksi öljy ja kaasu.

Hyvän hallintotavan ja hallintolain hengen mukaan valmistelussa olisi ollut välttämätöntä kuulla laitoksia, jotka aiotaan yhdistää. Tietojeni mukaan vuodenvaihteessa tehdyn fuusion jälkeen asiat Lukessa ovat olleet pahasti sekaisin. Uusi yhdistäminen sekoittaisi pakan uudestaan pitkäksi aikaa. Tutkijoiden ja asiantuntijoiden työtehon heikentäminen ei ole säästöä.

Valtion tutkimuslaitoksia koskee rahoituksen uudistus. Perusrahoitus vähenee ja toiminta täytyy sopeuttaa tämän mukaan. Toiminnassa tarvitaan yhä enemmän ulkopuolista rahoitusta, ja on aivan selvää, että kumpikin taho erikseen on tässä paremmassa asemassa kuin tahot yhdessä. Ympäristörahoituksen hakemisessa Syke on parempi, luonnonvara-asioissa puolestaan Luke. Tutkimuslaitosten mahdollisuuksia saada kansainvälistä rahoitusta on tuettava. Kansainvälinen raha säästää kotimaista rahaa.

Mikään ei estä yhteistyötä. Laitosten välillä on jo nyt muun muassa Lynet-yhteistyöverkosto, jossa aineistojen käyttö on yhteistä. Laboratorio- ja kenttätöissä voisi olla enemmänkin yhteistyötä, joskin juuri tässä on jo päädytty irtisanomisiin.

Ympäristölainsäädäntö ja EU:n säädökset ovat tärkeitä ympäristön kannalta, ja niiden toteuttamiseen tarvitaan kunnon resurssit. Kansainvälisten ympäristösopimusten velvoitteiden hoitaminen edellyttää sekin vahvaa ympäristöhallintoa.

Ympäristöministeriö on ministeriöistämme nuorin ja pienin. Suomen ympäristökeskus on keskeinen virasto, joka palvelee nimenomaan ympäristöministeriötä monissa asiantuntijatehtävissä. Edellyttäisin, että hallitusohjelmaa tulkitaan niin, että ehdotus Syken liittämiseksi Lukeen kuoli siinä vaiheessa, kun ympäristöministeriö jäi henkiin.

Tapio Lindholm
kasvitieteen dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat