Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaakauppasopimus uhkaa myös terveyttä

Mielipide
 
Kati Juva Meri Koivusalo Elina Hemminki

EU:n ja Yhdysvaltojen välille neuvoteltava vapaakauppasopimus (TTIP) sisältää merkittäviä kansanterveydellisiä riskejä. Investointisuoja mahdollistaa sen, että kaupalliset yritykset voivat haastaa hallitukset korvauksiin, mikäli maa esimerkiksi lainsäädäntöä muuttamalla puuttuu yrityksen toimintaedellytyksiin sen voittoja haittaavasti.

Kuitenkin monissa tilanteissa, kuten tupakan ja alkoholin käytön vähentämisessä tai epäterveellisen ruoan ja juomien markkinoinnissa, kaupalliset intressit ja terveys ovat ristiriidassa. Ongelmia voi tulla myös lääkkeiden saatavuuden säännöstelyssä ja terveydenhuollon järjestämisessä.

Investointisuojaan nyt esitetyt muutokset eivät ole riittäviä takaamaan kansanterveydellisiä etuja. Investointisuojaa on jo käytetty yleistä etua ja terveyttä vastaan. Uruguay ja Australia on haastettu oikeuteen tupakan vastaisista kansanterveystoimista, Kanada lääkepolitiikasta ja Slovakia ja Puola terveydenhuollon yksityistämisen perumisesta.

Hallituksen ja europarlamentaarikkojen on otettava huoli TTIP-sopimuksen terveysvaikutuksista vakavasti ja toimittava investointisuojan poistamiseksi sopimuksesta.

Kati Juva
Meri Koivusalo
Elina Hemminki
lääkäreitä
Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat