Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysähtyneisyys vaivaa ortodoksista kirkkoa

Mielipide
 
Eino Kaikkonen

Helsingin Sanomat kertoi (18. 6.) Konstantinopolin patriarkan ottaneen kantaa Helsingin ortodoksisen metropoliitan Ambrosiuksen toimintaan. Ambrosius vei viime maaliskuussa Helsingin luterilaisen piispan Irja Askolan alttariin seuraamaan ortodoksista pappisvihkimystä.

Teosta oli kannellut Konstantinopoliin ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo annettuaan ensin itse varoituksen Ambrosiukselle vedoten lähes 1 400 vuotta sitten tehtyyn synodin kanoniin. Tuonaikaisessa yhteiskunnassa kaikki – erityisesti naisten asema – oli toisin kuin nyt. Naisten asemassa ei ole tapahtunut merkittävää parannusta Laodikean synodin alueella. Sukupuolten tasa-arvo ja uskontojen välinen ekumenia eivät ole sellaisella tolalla kuin omassa yhteiskunnassamme, jossa Suomen ortodoksinen kirkko toimii.

Kanoneita ei ole tiettävästi saatu Jumalalta. Ne ovat patriarkaalisen, miesjohtoisen synodin päätösten tulosta aikansa kontekstissa. Ne ikään kuin kieltävät ihmisjärjen käytön, ovat tehneet ikivanhasta käytännöstä hyveen, joka näyttäytyy nyt pysähtyneisyytenä.

Sekä Konstantinopolin patriarkaatin että Suomen ortodoksisen kirkon ylimmälle johdolle muoto on kaikesta päätellen tärkeämpi kuin sisältö, vaikka muoto olisi elävälle elämälle ja uskonnolle kuinka vieras tahansa.

Muodon korostaminen sisällön kustannuksella on kaikessa sekä vaarallista että kavalaa. Näemme ympärillämme mitä tapahtuu, kun fundamentalistit toteuttavat uskonnon nimissä omatulkintaisia muotojaan.

Metropoliitta Ambrosiuksen näkemykset ortodoksisen kirkon avoimuudesta, ekumeniasta ja sukupuolten tasa-arvosta vastaavat koko yhteiskunnassa tapahtunutta ja tapahtuvaa kehitystä.

Ortodoksiselle kirkolle instituutiona on tuhoisaa ja vaarallista, jos kirkko toimii eräänlaisena historiallisen fundamentalismin jäänteenä pitäen kiinni patriarkaalisen yhteiskunnan oloissa toistatuhatta vuotta sitten tehdyistä kanoneista, jos ne ovat täysin vieraita sekä elävälle elämälle että kristillisyydelle.

Metropoliitta Ambrosiuksen näkemykset vastaavat ortodoksiaa sen tulevissa ilmenemismuodoissaan: rohkeat edelläkävijät ovat joutuneet toimimaan historian eri vaiheissa erilaisissa yhteiskunnissa ja kirkoissa oman henkensä, erilaisten kirousten ja tuomioiden uhalla sekä niiden saattelemina.

Eino Kaikkonen
ortodoksi, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat