Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskäsitteet ovat hukassa myös taloustieteilijöiltä

Mielipide
 
Harri Rajakorpi

Professori Raimo Ylinen toi mielipidekirjoituksessaan (HS 16. 6.) esiin teollisuustuotannon ja palvelutuotannon eroja.

Keskeisin ero on se, että palvelutuotannossa on vaikea saavuttaa niin sanottuja skaalaetuja. Terveydenhuollossa niitä voidaan saavuttaa jossain määrin tietotekniikassa, laboratoriopalveluissa ja tukipalveluissa.

Huima tekninen kehitys luo myös herkästi vääränlaisen illuusion palvelutuotannon tehokkuuden lisääntymisestä. Näiden kahden asian havainnollistamiseksi olen tavannut kertoa seuraavan esimerkin. Hyvä radiologiystäväni kertoi taannoin hieman ylpeänä, kuinka heidän uusi magneettilaitteensa suoriutuu tutkimuksista niin ja niin paljon lyhyemmässä ajassa kuin vanha laite. Jouduin muistuttamaan, että hänellä kuluu edelleen aivan yhtä kauan aikaa kuvien tulkinnassa kuin ennenkin. Saattaa mennä jopa enemmänkin, kun tarkemmat laitteet tuovat esiin löydöksiä, joita aiemmin ei voitu havaita.

Palvelutuotannossa voidaan saada aikaan säästöjä ja parantaa tuottavuutta vain puuttumalla prosesseihin. Kuitenkin kaksi eturivin taloustieteilijää – Sixten Korkman Talous ja utopia -kirjassaan ja Raimo Sailas kolumnissaan (HS 2. 6.) – esittää ilmeisen vakavasti, että tekonivelleikkauksia tulisi Suomessa tehdä nykyistä harvemmissa paikoissa.

Kirurgina voin kertoa, että ortopedilla kuluu aivan sama aika lonkkaleikkaukseen ja hän tarvitsee samanlaisen tiimin, leikkaa hän sitten pienemmässä tai isommassa sairaalassa. Itse leikkaus on sitä paitsi vain osa koko prosessia.

Harri Rajakorpi
Seinäjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat