Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvointivaltion idea näkyy perustuslaissa

Mielipide
 
Lauri Hannikainen

Matti Apunen ihmetteli kolumnissaan (HS 16. 6.) yliopistoväen itselleen luomia ajattelun rajoja. Hän viittasi Aleksanteri-instituutin tutkijan Katalin Miklóssyn tekemään haastattelututkimukseen Helsingin yliopistossa. Erityistä akateemista suojelua nauttiviksi Apunen mainitsee hyvinvointivaltion pyhyyden ja palestiinalaisten oikeudet. Apusen ja Miklóssyn mukaan keskustelu Suomessa on yksipuolista ja mustavalkoista. Apusen mainitsemat esimerkit eivät todista paljoakaan.

Hyvinvointivaltion idea näkyy Suomen perustuslaissa, jota on pidettävä kunnianarvoisena lakina ja ajattelun suuntaajana.

Palestiinalaisten oikeudet perustuvat kansainväliseen oikeuteen. YK:n kansainvälinen tuomioistuin totesi vuonna 2004 äänin 14–1, että Israelin harjoittama siirtokuntapolitiikka palestiinalaisten asuttamalla Jordanjoen Länsirannalla ja Israelin rakentama muuri – siltä osin kuin se on rakennettu Länsirannan puolelle – ovat kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Jos Apunen haluaa vedota Hamasin ja arabiterroristien aiheuttamaan uhkaan Israelin turvallisuudelle ja olemassaololle, hänelle on syytä kertoa, että vuonna 2002 Arabiliitto ehdotti Israelille sopimusta, jonka mukaan liiton jäsenvaltiot normalisoivat täydellisesti suhteensa Israeliin, jos Israel suostuu vetäytymään Palestiinasta ja purkamaan juutalaissiirtokunnat. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon muistutti Israelia tästä ehdotuksesta vuonna 2013 – turhaan. Israel on valinnut voimapolitiikan ja onkin sotilaallisesti erittäin voimakas valtio.

Yliopistoväen keskuudessa on muutakin kansainvälisen oikeuden johdattamaa "rajoittavaa" ajattelua: Yhdysvaltojen hyökkäys Irakiin vuonna 2003 ja Venäjän suorittama Krimin liittäminen alueeseensa ovat räikeitä kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Lauri Hannikainen
kansainvälisen oikeuden
emeritusprofessori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat