Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten unelmat ja todellisuus ovat opinto-ohjauksen haasteita

Mielipide
 
Minna Markkula

Helsingin Sanomat kirjoitti (22. 6.) maahanmuuttajataustaisten oppilaiden kokemuksista opinto-ohjauksesta ja kuinka se ei kannusta kunnianhimoiseen uraan. Tuntematta näitä tapauksia haluan kertoa omista kokemuksistani kymppiluokan opettajana.

Luokallani on ollut useita maahanmuuttajataustaisia oppilaita, joiden keskiarvo on ollut kuuden ja seitsemän välillä ja ainoana toiveena lukiopaikka ja sen jälkeen lääkärin ura. Kun olen tutustunut oppilaisiin tarkemmin vuoden aikana, olen usein huomannut suuria aukkoja suomen kielen osaamisessa, varsinkin luetun ymmärtämisessä ja kirjoittamisessa. Myös matematiikka tuottaa yleensä suuria vaikeuksia.

Pazilaiti Simayijiang sanoi HS:n jutussa, että "opinto-ohjaajien tehtävänä on kannustaa ja tukea oppilaita kurottamaan tähtiin, oli koulumenestys mitä tahansa". Jos matematiikan, kemian ja fysiikan arvosana on viisi ja opettaja tietää, että lukiossa pitäisi pystyä pärjäämään pitkässä matematiikassa, kemiassa ja fysiikassa – ilman niitä ei voi pärjätä lääketieteellisen pääsykokeissa –, eikö ole edesvastuutonta kannustaa oppilasta tähän suuntaan? En itse tekisi niin kenellekään, ihan taustasta riippumatta.

Suomessa syntyminen ja puhekielen hallitseminen ei takaa, että kielitaito riittää lukio-opintoihin. Sen lisäksi pitää kehittää sanavarastoa ja kirjoitetun kielen rakenteiden ymmärtämistä. Nämä oppii vain ja ainoastaan lukemalla.

Oppilaideni mielestä oppikirjojen lukeminen on kuitenkin yleensä aika vastenmielistä ja osalle vaikeaakin, sekä suomea äidinkielenään puhuville että muille. Näissä tapauksissa on ammattilaisena vaikea rohkaista oppilasta lukio-opintoihin, kun tietää, miten paljon lukiossa on pakko lukea – puhumattakaan yliopisto-opinnoista.

Monet oppilaat löytävät itsestään innokkaan opiskelijan kymppivuoden aikana ja pystyvät parantamaan suorituksiaan selvästi. Kannustan heitä lukio-opintojen pariin, jos se on heidän toiveensa. Joskus on kuitenkin pakko ottaa realiteetit huomioon ja ohjata oppilasta hakemaan paikkaan, jonne senhetkiset valmiudet riittävät. Se ei tarkoita, etteikö myöhemmin voisi pyrkiä miten pitkälle tahansa, jos ja kun taidot ja kyvyt kehittyvät.

En näe kuitenkaan mitään järkeä siinä, että kannustaisin tavoittelemaan tähtiä, jos näen selvästi seurattuani oppilasta läheltä vuoden, että se tulee aiheuttamaan vain turhautumista ja pahimmassa tapauksessa opintojen keskeytymisen.

Näin toimin kaikkien oppilaideni kanssa taustasta riippumatta. Ohjauksen jälkeen oppilas luonnollisesti itse päättää, minne hän hakee.

Minna Markkula
kymppiluokan opettaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat