Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus tabuista osoittautui herkäksi aiheeksi

Mielipide
 
Katalin Miklóssy Minna Hakkarainen Suvi Kansikas Anne Nevgi Emilia Palonen

Higher Education Unbounded -tutkimusprojektimme päämääränä vuonna 2015 on ollut pohtia, mitä tarkoittaa demokraattinen yliopisto-opetus. Projektimme on synnyttänyt kiihkeää keskustelua Matti Apusen kolumnin (HS 16. 6.) myötä.

Olemme yliopisto-opettajina ja tutkijoina kansainvälisissä yhteyksissä törmänneet erilaisiin poliittisiin rajoitteisiin siinä, mitä aiheita on sallittua käsitellä ja miten. Samaan aikaan olemme liian pitkään tuudittautuneet siihen, että ongelmia on vain muualla ja demokratia meidän oman yliopistojärjestelmämme sisällä on itsestäänselvyys.

Päätimme tutkia asiaa. Kyselylomakkeeseemme vastasi maalis–huhtikuun aikana 95 opettajaa Helsingin yliopistosta. Vastaajia oli jokaisesta tiedekunnasta. Heistä 57 prosenttia edusti perusopettajakuntaa (professoreita ja yliopistonlehtoreita) ja vanhempia tutkijoita.

Kysely sisälsi 14 eri kohtaa. Siinä tiedusteltiin muun muassa, miten opettajat ymmärtävät tabuja ja ovatko he törmänneet aiheisiin, joista ei voi puhua tai joita ei voi tutkia tai opettaa. Selvitimme myös, millaisia nämä aiheet olivat ja miten opettajat suhtautuivat tällaisiin tilanteisiin.

Selvityksessä oli sekä määrällisiä että laadullisia kysymyksiä, ja kysely toteutettiin eettisiä periaatteita kunnioittaen. Samassa yhteydessä kyselyyn osallistujilla oli mahdollisuus ilmoittautua syvähaastatteluun. Vastausten analyysi on meneillään, ja täydennämme sitä haastatteluin sekä laajentamalla kyselyä syksyllä. Vastaavaa tutkimusta olemme suunnitelleet toteutettavaksi myös muualla Euroopassa ja Lähi-idässä, jotta saisimme kansainvälistä vertailua aiheesta.

Paljon puhuvaa on, että aihe oli niinkin herkkä, että hankkeemme on nimettömästi leimattu epätieteelliseksi ja tarkoitushakuiseksi. Toiset taas ovat latistaneet sen mustavalkoiseksi yhden totuuden oikeisto–vasemmisto-mutapainin välineeksi. Näyttää vahvasti siltä, että juuri tällaista tutkimusta Suomi tarvitseekin.

Katalin Miklóssy
Minna Hakkarainen
Suvi Kansikas
Anne Nevgi
Emilia Palonen
Higher Education Unbounded -projekti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat