Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestäisikö Guggenheimin museo Suomen sääoloja?

Mielipide
 
Mikael Forss

Guggenheimin taidemuseoprojekti näyttää olevan yhä ainakin lievässä myötätuulessa (HS Kulttuuri 22. 6.). Arkkitehtikilpailun tuloksena on syntynyt mielikuvituksellisia ja näyttäviä luomuksia. Museorakennuksen tarkoitushan on palvella kulttuuriyleisöä siihen tulevilla taidenäyttelyillä, mutta myös omalla hienostuneella ja erikoisella olemuksellaan. Hyvä niin.

Mutta mikä on rakennuksen säänkestävyys pitkällä aikavälillä? Miten korjauskustannukset aiotaan suunnitella ja hoitaa vuosikymmeniksi eteenpäin?

Mitä erikoisempia rakennusmateriaaleja ja -tekniikkaa käytetään, sitä varmempaa on, että Suomen ilmasto kohtelee rakennusta kovakouraisesti. Eteen voi tulla odottamattomia ja suuriakin korjauksia. Kenen syliin niiden kustannukset kaatuvat, jos museokonsepti ei olekaan riittävän tuottava? Miten julkisyhteisö voi suojautua tätä riskiä vastaan?

Esimerkkejä ongelmista, joita sää on aiheuttanut erikoisista materiaaleista rakennetuille julkisille rakennuksille, on maassamme runsaasti aina Finlandia-talosta alkaen.

Mikael Forss
valtiotieteen tohtori, Karjaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat