Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväksyykö Suomi liittovaltiokehityksen?

Mielipide
 
Vesa Kanniainen Heikki Koskenkylä Peter Nyberg

Kuten Hannu-Pekka Ikäheimo (HS Mielipide 15. 6.) totesi, Saksan ja Ranskan talousministerit Sigmar Gabriel ja Emmanuel Macron ovat ehdottaneet pitkälle menevää fiskaaliunionia rahaliiton jäsenmaille. Budjetin menotalous rahoitettaisiin yhteisötason verotuloilla, muun muassa Tobinin finanssiverolla. Euroalueelle luotaisiin eurobondit.

Suunnitelma perustuu Euroopan neuvoston taannoisen presidentin Herman Van Rompuyn, Euroopan komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson, Euroryhmän presidentin Jean-Claude Junckerin sekä Euroopan keskuspankin pääjohtajan Mario Draghin aloitteeseen 5. 12. 2012.

Ajatus euroalueen muuttamisesta liittovaltioksi on jälleen nostettu esiin. Jäsenmaiden poliitikot ovat jo luovuttaneet merkittävästi päätäntävaltaansa euroalueen instituutioille. Liittovaltion kannattajat pitävät euroalueen epäonnistumisia (finanssikriisi ja kriisipolitiikka, hidas kasvu, laaja työttömyys) todisteena integraation riittämättömyydestä ja liittovaltion päätösten paremmasta laadusta.

Yhdysvallat ja Sveitsi käyvät esikuvaksi hyvin toimivista liittovaltioista. Molemmat ovat kuitenkin erilaisuudestaan huolimatta hyvin pitkän yhteiskunnallisen kehityksen tuloksia.

Toimivan liittovaltion luominen ei ole nopea prosessi. Yhdysvalloissa liittovaltion muodostuminen kesti kymmeniä sukupolvia ja vaati muun muassa sisällissodan. Yhtenäisyyden tunne ja yhteiset arvot eivät syntyneet poliittisen eliitin käskystä. Euroalueen liittovaltion yhteiskunnallisen perustan luominen saattaa siten vaatia vuosikymmeniä.

Euroalueen liittovaltio perustuisi jäsenvaltioiden julkisten velkojen yhteisvastuuseen. Tämä on käytännössä jo osittain toteutumassa pankkiunionin ja Euroopan vakausmekanismin sekä Euroopan keskuspankin toimenpiteiden seurauksena siitä huolimatta, että se on kielletty EU:n perussopimuksessa.

Sen sijaan Yhdysvaltain liittovaltio ei kongressin vuonna 1840 tekemän päätöksen jälkeen ole vastannut osavaltioiden veloista. Useimmissa osavaltioissa onkin lakiin kirjattu vaatimus tasapainotetusta budjetista. Samoin on asianlaita Sveitsin liittovaltiossa.

Euroalueen liittovaltion budjetti olisi alussa pieni. Yhteisötason budjetin menotalous nousisi kuitenkin esikuviensa mukaisesti vähitellen yli 20 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Koska veroja ei voida korottaa näin paljon, menettäisi Suomen eduskunta käytännössä suuren osan budjettivaltaansa. Samalla vähenisi todennäköisesti eduskunnan oikeus päättää kansalaisia koskevista monista asioista.

Suomen hallitus ja eduskunta joutuvat piankin määrittelemään kantansa siihen, onko Suomi mukana liittovaltioprosessissa. Onko eduskunta valmis luopumaan budjettivallastaan, hyväksymään muiden maiden julkista velkaa Suomen vastuulle ja asettamaan kansallisen talouspolitiikan laajemmin euroalueen valvontaan? Siihen on tähän saakka vähin äänin suostuttu.

Vesa Kanniainen
professori
Heikki Koskenkylä
Peter Nyberg
valtiotieteen tohtoreita
Eurothinktank

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat