Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Telakan pelastaminen vaati yhteistyötä

Mielipide
 
Paavo Arhinmäki Lauri Ihalainen Jutta Urpilainen

Helsingin Sanomat kehui pääkirjoituksessaan (18. 6.), miten onnistunutta talouspolitiikkaa ja elinkeinopolitiikkaa Turun telakan pelastaminen oli. Kun Mayerin Turun-telakan tilauskirjat ovat täynnä vuoteen 2020 asti, voimme kaikki olla tyytyväisiä.

Pääkirjoituksessaan HS nosti Turun-telakan pelastajaksi yksin silloisen elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok). Vapaavuorella onkin ollut keskeinen rooli siinä, että Turussa on edelleen toimiva telakka ja siellä tuhansia työpaikkoja. Tähän Vapaavuori tarvitsi kuitenkin koko hallituksen tukea, jossa molemmat vasemmistopuolueet olivat mukana.

Telakan kohtalonhetkinä osallistuimme viikosta toiseen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksentekoon, jossa päätettiin toimista STX:n Turun-telakan osalta.

Hallituksessa Sdp ja vasemmistoliitto eivät olleet valmiita antamaan korealaiselle STX-konsernille rakennusaikaista pääomalainaa, vaikka oppositiosta sekä keskustan Juha Sipilä että perussuomalaisten Timo Soini sitä vaativat.

Tilanne oli poliittisesti erittäin vaikea nimenomaan vasemmistopuolueille. Julkisuudessa annettiin ymmärtää, että Turun-telakka ja risteilijätilaus olisivat pelastettavissa pääomalainalla. Emme voineet julkisuudessa kertoa salaisia tietoja, joita meillä päätöksentekijöinä oli.

Työntekijöistä näytti siltä, ettei vasemmistopuolueilla ollut kiinnostusta työpaikkojen pelastamiseen, vaikka tosiasiassa teimme hartiavoimin töitä kestävän ratkaisun löytämiseksi. Saimme omilta niin sanotusti poliittisesti nokkiimme.

Jälkikäteen voi sanoa, että vasemmistopuolueet toimivat oikein ollessaan mukana epäämässä talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa STX-konsernin pääomalainan.

Vasemmistopuolueet ajoivat koko ajan linjaa, jossa Turun-telakalle pitää pyrkiä löytämään uusi enemmistöomistaja, ja tätä tukemaan valtio voi lähteä osaomistajaksi. Elinkeinoministeri Vapaavuori sen sijaan sanoi pitkään, ettei valtio voi lähteä telakalle omistajaksi.

Valtio lähti Turun-telakan vähemmistöomistajaksi, ja näin saatiin mukaan pääomistajaksi uskottava ja investointihaluinen Mayer, joka myöhemmin lunasti myös valtion osuuden telakasta. Näissä neuvotteluissa elinkeinoministeri Vapaavuorella oli keskeinen rooli.

Valtio osallistuu telakan toimintaan myös rakennettavien laivojen investointituella. Se oli myös mukana telakan maa-alueiden ostojärjestelyissä.

Turun-telakan pelastaminen oli onnistunutta elinkeinopolitiikkaa. Tällaista politiikkaa voidaan tarvita jatkossakin telakkateollisuudessa tai muilla teollisuudenaloilla.

Tarvitaan myös valtion rohkeutta lähteä omistajana yrityksiin, joilla on mahdollisuudet työllistää.

Paavo Arhinmäki
talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2011–14 (vas)
Lauri Ihalainen
talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2011–15 (sd)
Jutta Urpilainen
talouspoliittisen ministerivaliokunnan jäsen 2011–14 (sd)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat