Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravitsemusasiat mukaan Stadin ikäohjelmaan

Mielipide
 
Sari Roos

Vanhuspalvelulain tarkoituksena on tukea ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista. Stadin ikäohjelma on Helsingin kaupungin toimeenpanosuunnitelma tämän lain toteutumiseksi.

Kaupunki järjesti kevään aikana eri puolilla Helsinkiä useita asukastilaisuuksia, joissa kuultiin ikääntyneiden mielipiteitä heille tärkeistä asioista. Olin paikalla muutamassa Stadin ikäohjelman asukastilaisuudessa.

Kiinnitin huomioni siihen, että ravitsemusasioita ei ole mainittu Stadin ikäohjelmassa sanallakaan. Ravitsemusasiantuntijana tämä ihmetyttää, sillä ravitsemus on avainasemassa terveyden ja hyvän toimintakyvyn ylläpidossa. Liikunta, suun terveys, fysioterapia, ergoterapia ja puheterapia mainittiin ohjelmassa, mutta ravitsemus jätettiin kokonaan ulkopuolelle.

Ymmärrän toki, että kaikkia asioita ei voida ottaa huomioon, mutta ravinnon esiintuominen merkittävänä terveysvaikuttajana ja jokapäiväisen toimintakyvyn ylläpitäjänä olisi toivottavaa. Hyvä ravitsemustila ehkäisee monien sairauksien puhkeamista ja edistää sairauksista toipumista. Kun ikääntyneen ravitsemustila on hyvä, hän voi asua omassa kodissaan pidempään.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tulisi ottaa ravitsemusasiat omakseen ja edistää näin ihmisten hyvinvointia.

Sari Roos
elintarviketieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat