Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyöntekijän on muistettava velvollisuutensa

Mielipide
 
Ari Siitari

Koululaisia ja kesätyöntekijöitä ohjeistetaan siitä, millaisia oikeuksia ja vaatimuksia heidän täytyy esittää työnantajalle. Se on tietenkin hyvä asia, koska osa työnantajista rikkoo lakia tietoisesti ja röyhkeästi.

Mutta usein tuntuu, ettei kesätyöntekijöille ole muistettu kertoa, mihin he sitoutuvat tehdessään kesäksi työsopimuksen – suullisen tai kirjallisen. Suullinen sopimus on aivan yhtä pätevä kuin kirjallinenkin ja sitoo molempia osapuolia. Jos työnantaja ja työntekijä sopivat puhelimessa työn aloittamisesta koulun loputtua, viikkoa myöhemmin ei voi vain ilmoittaa, että onkin saanut jostain toisen, kivemman kesätyöpaikan.

Nuorille tulisi kertoa, että työelämässä töihin tullaan hyvissä ajoin eikä juuri silloin, kun työvuoro alkaa. Töistä ei voi myöhästyä vetoamalla siihen, että edellinen bussi lähtee puoli tuntia aikaisemmin kuin se, jolla töistä myöhästyy viisitoista minuuttia.

Töihin on tultava myös viikonlopun jälkeen maanantaina. Univelkaa ei voi jäädä nukkumaan vetoamalla pahaan oloon tai oksennustautiin. Niistäkin pitää olla lääkärintodistus.

Ensimmäisen tilipäivän jälkeen ei voi tulla sanomaan, että haluaakin pitää loppukesän lomaa. Eikä voi tulla vaatimaan lomaa selittäen, että vanhemmat ovat ostaneet matkan tai on lähdettävä perhelomalle, koska äiti ja isi niin vaativat.

Työnantajaa ei voi myöskään vaatia muuttamaan työvuoroja uuden ihastuksen aikataulujen mukaan tai siksi, että on "pakko päästä festareille".

Kesätyöntekijän on muistettava, että hänet on otettu töihin paikkaamaan muiden kesälomia. Ei pidä valittaa työnantajalle joutuvansa raatamaan, kun muut vain lomailevat.

Työsopimuksen työnantajan kanssa on tehnyt kesätyöntekijä, ei hänen äitinsä tai isänsä. He eivät siis voi soittaa työnantajalle ja vaatia vapaita tai lomia. Työnantaja ei myöskään ole tehnyt työsopimusta poikakaverin tai tyttöystävän kanssa, joten heidän hengailunsa työpaikalla ei käy päinsä.

Kesätyöntekijän ruokatunnit ja tauot ovat samat kuin muillakin, eikä kesätyöntekijä voi vain yhtäkkiä lopettaa työtä hetkeksi jutellakseen kavereiden kanssa, jotka ovat tulleet häntä katsomaan. Kännykän kanssa surffaaminen, chattaaminen tai Facebook-päivitykset eivät nekään kuulu työpaikalle, eikä niitä voi tehdä työaikana.

Kesätyöntekijän kuuluisi tehdä ne työt, joista hänelle maksetaan palkkaa ja johon hän on sitoutunut tehdessään työsopimuksen.

Ari Siitari
Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat