Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipiteet päivähoito-oikeudesta ovat hataralla pohjalla

Mielipide
 
Saara Pääjärvi

Hallituksen suunnitelmat subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta puolipäiväiseksi saivat kannatusta HS-gallupissa (HS 22. 6.). Moni pitää turhana sitä, että kotona olevien vanhempien lapsilla on oikeus kokopäivähoitoon.

Asia ei ole näin yksinkertainen. Toisin kuin gallupit, hallitusohjelma ei puhu "kotona olemisesta" mitään, vaan oikeus kokopäivähoitoon halutaan poistaa lapsilta, joiden vanhempi on perhevapaalla tai työttömänä.

Hallitus aikoo tiukentaa työttömän velvoitteita osallistua aktivointitoimenpiteisiin ja vastaanottaa työtä. Lapsen vanhemmalta pikainen työharjoitteluun meneminen tai työn vastaanottaminen ei onnistu, jos päivähoito-oikeus on vain osapäiväinen. Voiko vanhempi silti joutua tukikarenssiin, jos kieltäytyy "aktivoinnista" tai työstä? Miten silloin käy perheen talouden?

Entä eroperheet? Vaikka vanhemmilla olisi yhteishuoltajuus, kaikki eivät sovellu hoitamaan lapsia. Voiko hoito-oikeus kaventua etävanhemman elämäntilanteen vuoksi, ja miten lähivanhempi silloin pääsee töihin?

Sama koskee kahdessa kodissa vuorotellen asuvia lapsia. Kuinka käy toisen vanhemman työnteon, jos kokopäivähoito menetetään toisen työttömyyden vuoksi?

Rajaukset kurittaisivat myös opiskelijoita ja yrittäjiä. Opinnäytetyön kirjoittaminen tai freelancetyö ovat monille mahdollisia vauvan kanssa, mutta toiminta vaikeutuu huomattavasti, jos jaloissa pyörii leikki-ikäisiä sisaruksia.

Onko mietitty, millaista valvontajärjestelmää rajaus edellyttäisi? Päivähoidolle perheiden elämäntilanteiden kyttäys olisi uusi tehtävä. Tarvitaanko miljardi-investointeja järjestelmiin, jotka yhdistävät opetus-, sosiaali- ja työvoimasektorin tiedot perheistä? Vai odottaako lappurumba, jossa jopa viikoittain päivitetään perheiden tietoja, yritetään löytää jostain heti vapaa hoitopaikka tai ratsataan väärinkäytöksiä? Mistä tähän revittäisiin resurssit?

Kyseenalaistan vahvasti, että säästölistoja sorvattaessa tai gallupeissa nämä kysymykset olisivat käyneet mielessä. Helpompi on luoda yksinkertaistettua mielikuvaa laiskoista vanhemmista. Ei siis ihme, että rajaaminen saa kannatusta.

Vain pieni vähemmistö työttömistä ja perhevapaalla olevista pitää nykytilassa lapsiaan kokopäivähoidossa viitenä päivänä viikossa. Paljon isompi lienee niiden perheiden joukko, jossa vanhempi tekee muutakin kuin "on kotona". Heidän elämäänsä ollaan nyt vaikeuttamassa huomattavasti.

Miten tämä sopii hallituksen tavoitteeseen arjen helpottamisesta normeja purkamalla?

Saara Pääjärvi
lastentarhanopettajan tutkinto
kasvatustieteen maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat