Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehinen rahavalta on epädemokraattista

Mielipide
 
Terttu Kuusela

Miehinen talous jyräsi tasa-arvon, otsikoi HS pääkirjoituksensa 23. kesäkuuta.

Totta! Valituksi eduskuntaan tulevat nykyään vanhemmat ja varakkaat miehet, julkkikset ja jotkut loistavat nuoret naiset, kuten Hanna Halmeenpää, Li Andersson, Anna Kontula ja Silvia Modig. Me vanhemmat naiset jäämme sivuun päätöksenteosta.

Miesten ylivalta vaikuttaa ilmapiiriin jo nyt. Ajan henkeä aistivat toimittajat ovat alkaneet esimerkiksi television ajankohtaisohjelmissa tuoda esiin tasa-arvon ja feminismin vastaisia ajatuksia. Rahavalta määrää liikaa eduskunnan kokoonpanoa.

Demokratian kannalta tilanne on aika masentava. Rikkaat ihmiset elävät omassa kuplassaan. Köyhimpien ongelmat ovat heille usein kaukaisia, ja he jopa pitävät niitä itse aiheutettuina. Seuraukset näemme nykyhallituksen kovien arvojen ilmauksista: koulutuksesta, kulttuurista, kehitysavusta, päivähoidosta, eläkkeistä ja työttömyysturvasta leikataan.

Köyhimpiä Suomessa ovat usein vanhat naiset, ja nyt heiltä otetaan pois sekä eläkkeestä että asumistuesta. Kaikki julkishallinnon leikkaukset koskevat eniten naisia, koska valtaosa sen työntekijöistä ja usein myös asiakkaista on naisia.

Säälimättömimpiä leikkauksia ovat säästöt kehitysavusta ja pakolaisten vastaanotosta.

Hallitus on siirtämässä kymmenen miljardia euroa päivähoidosta, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta hävittäjähankintoihin. Jos vanhoilta naisilta kysyttäisiin, uskoisin enemmistön meistä haluavan huolehtia heikoimmista. Tekisimme ehkä mieluummin rauhaa tukevaa työtä kuin asekauppoja.

Pekka Kuusi kertoi kirjassaan 60-luvun sosiaalipolitiikka, että köyhimmät käyttävät kaikki tulonsa kulutukseen. Siksi taloudellinen tasa-arvo ja tulonsiirrot lisäävät kysyntää ja taloudellista hyvinvointia.

Pohjoismaat ovat maailman parhaita paikkoja lähes kaikilla mittareilla. Siksi on lyhytnäköistä ja epäviisasta ottaa pois köyhimmiltä.

Yksi ratkaisu rahan tuomaan demokratiavajeeseen voisi olla listavaali Ruotsin tapaan. Siinä puolueet asettavat ehdokkaansa järjestykseen. Puolueilla on silloin mahdollisuus edesauttaa mielestään parhaiden voimien pääsemistä eduskuntaan. Se voisi mahdollistaa uusien ja tuoreiden voimien tulon politiikkaan. Ei tämäkään tapa tietysti kaikkein ihanteellisin ole, mutta on se parempi kuin pelkkä rahan valta.

Pitäisikö listavaalin käyttöönotosta tehdä kansalaisaloite?

Terttu Kuusela
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat