Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n alueelle on saatava trofeiden tuontikielto

Mielipide
 
Pirkka-Pekka Petelius Birgitta Wahlberg

Osa suomalaisistakin metsästäjistä suuntaa ulkomaille ampuakseen villieläimiä niistä saatavan trofeen vuoksi. Trofee on yleensä eläimen pää, sarvet tai nahka.

Etelä-Afrikassa metsästävistä 99 prosenttia on ulkomaalaisia. Halutun eläimen voi valita ja ostaa etukäteen netin kautta tai paikan päällä. Metsästys tapahtuu suljetuilla alueilla. Häkissä tai tiukasti rajatussa paikassa elänyt eläin päästetään ennen metsästystä "vapaaksi" metsästysalueelle, tai jos metsästäjällä on kova kiire, hän voi myös ampua häkissä olevan eläimen.

Kuolleiden eläinten luut myydään Kiinaan. Jos metsästäjä haluaa luut itselleen, hänen on maksettava eläimestä merkittävästi enemmän.

Metsästysliiketoiminnan ylläpitämiseksi villieläimiä pidetään, jalostetaan ja kasvatetaan maatiloilla. Niitä myös risteytetään, jotta niiden ulkonäkö olisi metsästäjille mahdollisimman houkutteleva. Esimerkkejä risteytyksistä ovat tigres ja liger, jotka ovat tiikerin ja leijonan risteytyksiä, sekä black impala. Se on pieni musta antilooppi, jota ei esiinny luonnossa.

Monia lajeja, erityisesti leijonia, käytetään tiloilla matkailuvaltteina. Turistit saavat hoivata pentuja, joita yleensä pidetään luonnottomissa ryhmissä erossa emästään.

Eläimet vieroitetaan emosta aikaisin, jotta naarasta voidaan käyttää jalostuksessa uudestaan niin pian kuin mahdollista. Pentujen avulla houkutellaan nuoria aikuisia vapaaehtoistyöhön. Kaikista vapaaehtoisista 95 prosenttia on ulkomaalaisia.

Leijonien kasvatusta ja trofeemetsästystoimintaa perustellaan usein sillä, että niiden avulla pyritään pelastamaan ja parantamaan villileijonakantaa. Geneettisesti manipuloituja ja ihmisiin tottuneita eläimiä ei kuitenkaan voi laskea luontoon, ja siksi eläimet lopuksi myydään joko jalostettaviksi tai metsästettäviksi.

Toisinaan metsästystoimintaa perustellaan myös sillä, että se auttaa paikallista väestöä ja vähentää salametsästystä.

Kumpikaan väitteistä ei pidä paikkaansa. Metsästysliiketoiminnasta ja siihen liittyvistä toimista peräisin olevista tuotoista alle kolme prosenttia menee paikallisille yhteisöille. Metsästysliiketoiminnan ei ole myöskään todettu vähentävän salametsästystä. Kestävä matkailu ja valokuvasafarit palvelisivat paremmin kansantaloutta ja paikallista väestöä.

Trofeeton EU -työryhmä on perustettu Luonto-liiton, Animalian, Suomen eläinsuojeluyhdistysten liiton ja Turun eläinsuojeluyhdistyksen yhteistyönä. Työryhmän tavoitteena on yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa saada aikaan trofeiden tuontikielto Euroopan unionin alueelle.

Australia on ensimmäisenä maana kieltänyt leijonatrofeiden maahantuonnin. Uskomme, että liiketoiminta loppuu tai ainakin vähenee merkittävästi, jos metsästäjät eivät voi viedä eläinten osia – trofeitaan – omaan maahansa.

Pirkka-Pekka Petelius
taiteilija
Birgitta Wahlberg
puheenjohtaja
Trofeeton EU -työryhmä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat