Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenteen päästöjen vähentäminen kannattaa

Mielipide
 
Petteri Haveri

Taloussivuilla (HS 22. 6.) avattiin keskustelua liikenteen biotavoitteisiin liittyvistä haasteista.

Päästövähennysten toteuttaminen pelkillä biopolttoaineilla edellyttäisi huomattavaa puunkäytön lisäämistä liikenteessä. Puuta tarvitaan myös elpyvän metsäteollisuuden tarpeisiin sekä energiatehokkaaseen sähkön ja kaukolämmön tuotantoon.

Päästövähennystavoitteen saavuttamista helpottaa mahdollisuus lisätä sähkön käyttöä liikenteessä. Sähköinen liikenne auttaa kahdella tavalla. Ensinnäkin sähkö on energiatehokas käyttövoima, joka vähentää liikenteen kokonaisenergian tarvetta.

Toiseksi sähkön liikennekäytöstä ei synny päästöjä, ja yhä suurempi osuus koko Pohjolan sähköstä on uusiutuvista lähteistä – Suomessa vuonna 2014 jo 39 prosenttia. Päästöjä syntyy ainoastaan sähköntuotannossa. Nämä päästöt ovat bio- ja öljynjalostamoiden päästöjen tapaan päästökaupan piirissä.

Maaliskuussa valmistunut Gaia Consultingin raportti "Sähköisen liikenteen dynaamiset vaikutukset" osoittaa, että sähkön liikennekäytön lisääminen on paitsi mahdollista myös kansantaloudellisesti kannattavaa.

Sähkön liikennekäyttö vähentää Suomen öljyriippuvuutta ja luo uusia työpaikkoja Suomeen. Suorien vaikutusten lisäksi sähköisen liikenteen ympärille syntyvät uudet palvelut luovat merkittäviä vientimahdollisuuksia.

Petteri Haveri
asiantuntija, Energiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat