Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keliakiakorvauksen poisto lyhytnäköistä säästöä

Mielipide
 
Raija Häggman

Olen pöyristynyt hallituksen aikeista poistaa keliakiakorvaus. Valtio säästää näin 9,6 miljoonaa euroa vuodessa. Pientä vertailua: joka kuukausi valtio panee Talvivaaraan 12 miljoonaa euroa. Yksittäiseltä keliaakikolta otetaan 283 euroa vuodessa, mikä on melkoinen menetys kroonisesti sairaalle ihmiselle.

Keliakia on siitä erikoinen sairaus, että siihen ei ole lääkehoitoa – eikä niin ollen lääkekorvausta. Ainoa hoito on tiukka gluteeniton ruokavalio.

Vertasin hintoja paikallisessa S-marketissa. Tavalliset vehnä-, ruis- ja ohrajauhot maksavat noin euron kilolta. Gluteenittomat vehnätärkkelys-, tattari-, kaura-, riisi- ja hirssijauhot maksavat neljästä kahdeksaan euroa kilolta. Valmiissa tuotteissa erot ovat huimat: tavallinen leipä ja pulla maksavat 2–7 euroa kilolta, kun vastaavien gluteenittomien kilohinta on 7–15 euroa.

Keliakiatuotteet ovat tuplasti kalliimpia kuin tavalliset. Niinpä kuukausittainen 23,60 euroa on vaatimaton vastaantulo valtiolta. Ja nyt sekin aiotaan poistaa.

Mitä muuta ihmisryhmää hallitus kurittaa yhtä rankasti? Onko muille pitkäaikaissairaille tulossa yhtä isoja leikkauksia?

Korvauksen poisto on lyhytnäköistä säästöä. Olen varma, että moni keliaakikko laiminlyö ruokavalionsa ja päätyy sairaalaan vakavampien sairauksien, kuten osteoporoosin ja ohutsuolen syövän vuoksi. Sitten on "kipeiden" leikkausten takia leikattava oikeasti kipeitä potilaita!

Raija Häggman
keliaakikko, Iisalmi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat