Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiossa ja yliopistossa löysin oman tapani oppia

Mielipide
 
Tiina Peksiev

Helsingin Sanomat kirjoitti maahanmuuttajataustaisten nuorten ammatinvalintaan ja opintojen ohjaukseen liittyvistä ongelmista (22. 6.). Oppilaita on ohjattu keskiasteen tutkintoon, vaikka halua ja kykyä olisi myös muuhun. Kymppiluokan opettaja Minna Markkula kommentoi kirjoitusta sanomalla (HS Mielipide 23. 6.), että kuutosen keskiarvon oppilaiden urahaaveet ovat usein epärealistisia.

Olin itse aikoinaan se yhdeksäsluokkalainen, jonka keskiarvo hipoi kuutta ja joka istui tuskaisena tukiopetusryhmissä läpi yläkoulun. En ollut maahanmuuttaja, mutta olin se oppilas, jonka kaikki opettajat tiesivät keskivertoa heikkolahjaisemmaksi. Sen mukaisesti myös opinto-ohjauksessa minua usutettiin ammattikouluun.

Ammattikoulu tuntui minulle kuitenkin vieraalta. Vastoin kaikkien toiveita vaihdoin sieltä iltalukioon ja siirryin sen jälkeen päivälukioon. Siirtohakijana keskiarvoa kun ei katsota.

Suoritin lukion kahdessa ja puolessa vuodessa hyvin ja kiitettävin arvosanoin. Sittemmin olen opiskellut ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin ja sen päälle akateemisen korkeakoulututkinnon kolmessa ja puolessa vuodessa työn ohessa hyvin arvosanoin.

Mitä siis tapahtui? Lukiossa ja yliopistossa löysin oman tapani oppia. Sain etsiä tietoa itse ja myös soveltaa sitä. Oppiminen ja opiskelu olikin yllättäen erittäin helppoa ja menestys sen mukaista. Keskiasteen tutkinto ei ole yhtään vähemmän arvostettava, mutta se ei ollut minulle oikea tie.

Tämä on yksi tarina siitä, kuinka peruskoulu lyö leimansa myös henkisesti. Meni kauan ennen kuin uskalsin ajatella, etten olekaan opinnoissa heikosti pärjäävä vaan jotain aivan muuta. Peruskoulun opetusmenetelmät olivat minulle täysin vääriä.

Peruskoulun keskiarvo ja koulussa pärjääminen kertovat vain siitä, miten oppilas suoriutuu tietynlaisella pedagogiikalla tuotetusta opetuksesta – ei siitä, mihin hän voi yltää, kun vain löytää oman tapansa oppia. Tämä olisi hyvä muistaa, kun keskiarvoa pidetään oppilaan osaamisen mittarina.

Tiina Peksiev
projektipäällikkö
valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat