Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkotien ryhmäkokoja ei saa kasvattaa nykyisestä

Mielipide
 
Roosa Tammela

Hallitus kaavailee kasvattavansa päiväkotien ryhmäkokoja niin, että kolme vuotta täyttäneitä lapsia saisi olla yhtä aikuista kohti nykyisen seitsemän sijaan kahdeksan. Kun tähän lisätään puolipäiväiset lapset, ryhmäkoko saattaa kasvaa yli kolmenkymmenen. Ryhmäkokojen kasvattamisen seuraukset kantavat vain ja ainoastaan lapset.

Hallitus näkee varhaiskasvatuksen vain vanhempien työssäkäynnin mahdollistajana ja kuntien pakollisena menoeränä.

Tällainen ajattelu laahaa kaikkien tutkimusten ja eurooppalaisen kehityksen perässä. Lukemattomissa tutkimuksissa ja julkilausumissa nimenomaan panostaminen varhaiseen kasvuun, kehitykseen ja oppimiseen kaventaa lasten hyvinvointi-, oppimis- ja terveyseroja sekä edistää lapsen kognitiivisia, motorisia, emotionaalisia ja sosiaalisia valmiuksia.

On järkyttävää, että näin oppimismyönteisessä maassa ei vieläkään suostuta näkemään varhaiskasvatuksen merkitystä lapsen kasvulle, kehitykselle ja oppimiselle.

Oppiminen varhaiskasvatuksessa ei ole samanlaista kuin kouluopetus. Varhaiskasvatus tapahtuu leikin, perushoidon, pienten yhteisten hetkien ja lapsilähtöisesti suunnitellun toiminnan kautta. Lapsiryhmien koko on suoraan yhteydessä varhaiskasvatuksen laatuun. Pienet ja pysyvät lapsiryhmät ovat yksi laadukkaan varhaiskasvatuksen tae.

Laadukas varhaiskasvatus on pedagogisesti ja lapsilähtöisesti suunniteltua ja sen tarkoitus on tukea kasvua, kehitystä ja oppimista.

Kaiken oppimisen pohjalla on kiinteä ja lämmin suhde aikuiseen. Kun lapsella on päiväkodissa ympärillään ammattitaitoisia varhaiskasvattajia, joihin hän voi luottaa ja joilla on mahdollisuus kuunnella lapsen ajatuksia ja tukea tämän aloitteita, on maailman ihmeiden opettelu lapselle moninkertaisesti helpompaa.

Roosa Tammela
lastentarhanopettaja, varhaiskasvatuksen maisteriopiskelija
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat