Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opinto-ohjauksessa ihmistuntemus on tärkeää

Mielipide
 
Mira Hirvonen
Helsingin Sanomat kirjoitti 22. 6., että opinto-ohjaajat suosittelevat ulkomaalaistaustaisille tytöille usein lähihoitajan uraa.

Opinto-ohjaus koskettaa kaikkia Suomen nuoria etniseen taustaan tai sukupuoleen katsomatta. Sillä on kiistatta merkittävä rooli nuoren elämänpolun muotoutumisessa (HS Kaupunki 22. 6.).

Jatko-opintojen valinta on hankalaa omien kiinnostusten kohteiden, koulumenestyksen ja yhteiskunnallisten odotusten ristipaineissa. Oma roolinsa on myös opinto-ohjaajilla, jotka yrittävät ohjata kaikkia nuoria enemmän tai vähemmän sopiviin jatko-opiskelupaikkoihin.

Itse sain keskikokoisen lukion ainoalta opinto-ohjaajalta hyvin ristiriitaiset eväät jatko-opintopaikan valintaan. Olin keskinkertainen oppilas, ja opo ohjasi minua sinnikkäästi valitsemaan ammattikorkeakoulupaikan alalta, jolla ei loppujen lopuksi ollut mitään tekemistä omien kiinnostuksen kohteideni kanssa. Yliopiston pääsykokeita hän kuvasi hyvin vaativiksi: pääsykoekirjat pitäisi lukea kannesta kanteen ainakin kymmenen kertaa.

Rivien välistä sain kuvan, ettei minulla ole mitään asiaan yliopistoon, vaikka kuinka sinne pyrkisin. Jälkeenpäin olen ajatellut opinto-ohjaajani olleen ylityöllistetty, stressaantunut ja huolestunut kaikkien nuorten tulevaisuudesta ja pärjäämisestä. Ehkäpä hän ei halunnut nostattaa liian suuria toiveita jatko-opintojen suhteen.

Tarve saada kaikille nuorille opiskelupaikka on kova, sillä monet nuoret ovat vaarassa syrjäytyä. Työllistymisnäkymät monilla aloilla ovat kuitenkin hankalat. Opinnot näyttävät olevan tärkein nuoria yhteiskunnassa mukana pitävä voima, sillä kaikista pahaenteisin vaihtoehto on välivuoden jälkeinen ajelehtimisen kierre.

Opinto-ohjaajien määrää tulisi lisätä. Tämä mantra on huomioitu opetushallituksessa, mutta sen jalkauttaminen oppilaitoksiin on hankalaa näinä leikkausten kurittamina vuosina. Opoilla tulisi olla mahdollisuus tutustua oppilaiden tulevaisuuden toiveisiin, ammatillisiin haaveisiin ja persoonaan, jotta oikeanlainen jatkopaikka löytyisi jokaiselle.

Itse pidin lukion jälkeen välivuoden. Sukulaisten tukemana ja kannustamana pääsin seuraavana vuonna yliopistoon lukemaan minulle mieluista alaa, ja nyt valmistuttuani olen työllistynyt vakituiseen työsuhteeseen oman alani työpaikkaan. Miten olisikaan käynyt, jos olisin seurannut sokeasti opon suosituksia?

Mira Hirvonen
yhteiskuntatieteiden maisteri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat