Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raiskauksen uhri: Lynkkaus­mieliala ja sosiaalisessa mediassa raivoaminen lisäävät uhrin tuskaa

Mielipide
 
Toiveikas toipuja

Tapanilan joukkoraiskaus ja siitä seuranneet tuomiot ovat olleet paljon esillä niin mediassa, sosiaalisessa mediassa kuin kahvipöytäkeskusteluissakin. Lievät tuomiot ovat herättäneet ihmisissä suuttumusta ja epäoikeudenmukaisuuden tunteita.

On kommentoitu, kuinka raiskauksen uhreja ja heidän kokemuksiaan vähätellään ja kuinka epäreilua on, että rikoksen tekijä selviää ehdollisella rangaistuksella, kun taas "uhrin elämä on pilalla". Raiskauksen kokeneiden ääntä ei ole näissä puheenvuoroissa kuitenkaan kuulunut.

Minut on raiskattu kymmenen vuotta sitten. Jokainen raiskausuutinen ja siihen liittyvä kommentointi koskettavat minua jollain tapaa. Tunnen surua, kun joku toinen joutuu kokemaan saman tuskan, jota olen itse käynyt läpi.

Sosiaalisen median meuhkaajat tai koston perään huutelevat kommentoijat eivät kuitenkaan millään tapaa auta raiskauksen kokeneiden tilannetta. Sen sijaan kommentit siitä, että raiskatun elämä olisi pilalla, voivat olla suorastaan vahingollisia traumasta toipuvalle mielelle.

Raiskauksessa minulta riistettiin itsemääräämisoikeuteni ja koskemattomuuttani loukattiin vakavasti. En voi vähätellä sen vaikutusta mielenterveyteeni.

En kuitenkaan suostu siihen, että joku saisi sanoa minun elämäni olevan pilalla sen takia, mitä olen kokenut. Sellaiset kommentit ovat todella loukkaavia ja vähätteleviä. Minä päätän itse elämästäni.

Kokemani raiskaus on vahingoittanut minua, ja joudun tekemään jatkuvasti töitä oman hyvinvointini eteen. Se ei kuitenkaan määrittele minua eikä elämääni.

Väkivallasta on tärkeää puhua, mutta on aivan yhtä tärkeää miettiä, miten siitä puhutaan. Lynkkausmieliala ja sosiaalisessa mediassa raivoaminen eivät auta traumatisoituneita ihmisiä.

Jos todella haluat tukea traumatisoituneita, opettele puhumaan asiasta rauhallisesti ja toista kuunnellen. Anna toisen puhua ilman pelkoa siitä, että kuulija uhkailee ketään väkivallalla.

Älä traumatisoi raiskauksen kokenutta enää lisää, älä pakota häntä olemaan hiljaa kokemastaan. Älä kerro, miten traumatisoituneen pitäisi tuntea tai millaista hänen elämänsä nyt on. Älä vie häneltä yhtään enempää itsemääräämisoikeutta. Äläkä missään tapauksessa vie häneltä toivoa: raiskauksesta voi toipua, eikä sen pidä antaa määrittää ihmistä tai kenenkään elämää.

Toiveikas toipuja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat