Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpöpumppukin kuluttaa sähköä

Mielipide
 
Jarl R. Ahlbeck

HS viittasi kymmenen professorin kirjoittamaan pamflettiin Maamme energia kirjoittaessaan "lämpöpumput ovat yleistyneet niin, että ne tuottavat uusiutuvaa energiaa Loviisan yhden ydinvoimalan verran" (HS Tiede 25. 6.).

Onko siis ikiliikkuja keksitty? Ilmalämpöpumppu myös kuluttaa energiaa.

Pumppu sopii silti mainiosti sähkölämmitteisen talon lisälaitteeksi, koska sen avulla vuosittaisesta sähkölaskusta voidaan säästää 30–50 prosenttia. Paras säästö syntyy, kun ilman ulkolämpötila on suhteellisen korkea, esimerkiksi keväällä ja syksyllä. Pumpun käyttövoima on verkkosähkö, ja pumppua voidaan pitää suoran sähkölämmityksen eräänä sovelluksena. Pakkasella, jolloin Suomeen tulevat sähköntuontilinjat hehkuvat kuumina, lämpöpumpuista on hyvin vähän apua.

Uusiutuvan hajautetun energian lisäämisen ongelma on, että pimeällä pakkasyöllä aurinko ei paista eivätkä tuulivoimalat tuota mitään, koska ilma seisoo. Riippuvuus venäläisestä tuontisähköstä pahenee. Toistaiseksi sähköä ei voida varastoida taloudellisesti. Puuta voi tietenkin polttaa talviyölläkin, mutta sitä tarvitaan uusien biotuotetehtaiden raaka-aineeksi.

Jarl R. Ahlbeck
tekniikan tohtori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat