Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologi: Käräjäoikeudessa psykologian oppikirja väärinpäin – julkisuus lisää uhrin kärsimystä

Mielipide
 
Timo Renfors

Helsingin käräjäoikeuden tekemässä joukkoraiskausta koskeneessa päätöksessä rangaistuksen lieventämisen perusteena oli tapahtuman saama julkisuus. Onkohan käräjäoikeuden pöydällä psykologian oppikirja ollut väärinpäin?

Raiskaus on aina uhria syvästi koskettava, loukkaava ja häpeääkin tuottava teko, vaikka uhri ymmärtääkin olleensa uhri. Se, että media antaa teolle laajaa julkisuutta lisää nimenomaan uhrin kokemaa kärsimystä ja häpeää, ja vaikutukset voivat olla pitkäkestoisia.

Nyt käräjäoikeus käänsi asian toisinpäin – julkisuus onkin kohdellut tekijöitä kaltoin, joten oikeus hyvitti tekijöiden kokemia kärsimyksiä lieventämällä rangaistuksia.

Mielen hyvinvoinnin ja terveyden ammattilaisena ja työssäni raiskauksen uhrienkin kanssa työskennelleenä tällaista tulokulmaa on mahdoton ymmärtää. Jos julkisuudella on tällaisia sivuvaikutuksia, pitäisikö tämän tyyppisten tekojen tuomista julkisuuteen arvioida uudelleen?

Kun tämä tuskin saa vastakaikua mediassa, katse kääntyy oikeuslaitokseen ja tuomioistuimiin. Nyt annetun päätöksen kaltaiset ratkaisut loukkaavat uhria.

Timo Renfors
terveyden erikoispsykologi
Ilomantsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat