Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Molemminpuolisia myönnytyksiä tarvitaan

Mielipide
 
Johan Holmberg

Ehdotettu työajan pidennys on herättänyt vilkasta keskustelua. Palkansaajajärjestöt ovat yhtenä rintamana vastustaneet työajan pidennystä, mikä on ymmärrettävää, sillä niiden tehtävähän on valvoa palkansaajien etuja.

Tilanne on nyt pahasti lukkiutunut, ja pattitilanteeseen täytyy löytyä kompromissiratkaisu. Oivallinen ratkaisu olisi se, että jos vuosityöaikaa pidennetään, myös työnantajat tekisivät vastaavia myönnytyksiä.

Tilanne ratkeaa, jos kaikkia työmarkkinaosapuolia vaaditaan tekemään myönnytyksiä ja luopumaan osasta heidän saavuttamistaan eduista. Keltään ei vaadita yksipuolisia myönnytyksiä, mutta kaikki pakotetaan tinkimään eduistaan. Tämä vastaisi kansalaisten yleistä oikeustajua. Esimerkiksi työnantajia ja elinkeinoelämää pitäisi vaatia luopumaan nollatuntisopimuksista ja yt-neuvottelujen käyttämisestä työkaluna henkilöstön vähentämiseen.

Ehdotan, että vuosityöaikaa pidennetään 150 työtunnilla, mikä toteutettaisiin luopumalla yhdestä lomaviikosta ja pidentämällä päivittäistä työaikaa puolella tunnilla. Vastaavasti taasen pitää parantaa irtisanomissuojaa, kieltää nollatuntisopimukset kokonaan ja muuttaa lainsäädäntöä niin, että yt-neuvotteluissa voi vastedes vain lomauttaa – ei irtisanoa – henkilöstöä.

Toki tulevaisuudessakin on tilanteita, joissa yritys joutuu pakon edessä saneeraamaan toimintaansa ja vähentämään henkilöstöään, mutta silloin pitää myös rajoittaa yrityksen voitonjakoa. Esimerkiksi pörssiyrityksen kohdalla 1,5 prosentin osinkotuoton katto suhteessa keskikurssiin olisi kohtuullinen voitonjaon enimmäismäärä.

Vuosityöajan pidentäminen 150 tunnilla muuttaisi työajan 1 700 tunnista 1 850 tuntiin. Tämä parantaisi monella tapaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä.

Esimerkiksi isojen konsernien suomalaiset yksiköt pystyisivät konsernin sisällä paremmin kilpailemaan toimeksiannoista, ja suomalaiset alihankintaa suorittavat pienet ja keskisuuret yritykset pärjäisivät paremmin kisassa ulkomaisia kilpailijoita vastaan. Samalla kun firmojen toimintaedellytyksiä ja niiden kilpailukykyä parannetaan, luodaan myös uusia työpaikkoja.

Johan Holmberg
kauppatieteiden maisteri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat