Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulun matematiikan pitää uudistua

Mielipide
 
Pentti Soininen

Olen paljolti samaa mieltä Juha Leinon (HS Mielipide 22. 6.) kanssa tarpeesta muuttaa peruskoulun matematiikkaa käytännöllisempään suuntaan: alennuksien laskemiseen, suuruusluokkien hahmottamiseen, todennäköisyyden ymmärtämiseen ja tilastojen tulkitsemiseen. Varsinkin kolme viimeistä seikkaa auttaisivat elämän hallinnassa.

Alennuksien lisäksi oppilaan pitäisi osata laajemmaltikin taloustietoutta, jossa matematiikalla on keskeinen rooli. Talouden hallinta esimerkiksi pienentää todennäköisyyttä joutua velkakurimukseen.

Sen lisäksi, että todetaan, mitä peruskoulun matematiikassa pitäisi olla, pitää todeta myös, mitä siellä ei pidä olla. Ei tarvita allekkain laskua ja kertotaulujen ulkoa opettelua – tai mitään muutakaan ulkoa opettelua. Vertaillessani 40–50 vuoden perspektiivillä koulun matematiikan opetusta totean ikäväkseni, että opetus ei ole vastannut muuttuneisiin tarpeisiin. Koulumatematiikka toistaa vanhaa opetusta miettimättä tarkoitusta. Kielissä ja yhteiskunnallisissa aineissa tarpeellisiin muutoksiin on pystytty.

Olen kuitenkin Leinon kanssa eri mieltä siitä, että vaativampaa matemaattista ajattelua pitäisi olla vasta lukiossa. Kuten kaikki kielet, myös matematiikan kieli on helpompi oppia nuorena. Matemaattisesti lahjakkaat turhautuvat hitaassa oppimisessa, eikä se edesauta heidän taitojensa kehittymistä. On sekä elinkeinoelämän että puhtaan matematiikan etu, että opiskelijat pääsevät etenemään matematiikassa ripeästi.

Matematiikan ymmärtämisestä voi saada vastaavaa mielihyvää kuin taiteesta. Jos ei hyväksytä sitä, että matematiikalla on muitakin merkityksiä kuin lyhyen aikavälin etu elinkeinoelämälle, samoin perustein kaikki taideaineet pitäisi poistaa peruskoulusta.

Taideaineissa lahjattomat voivat tuntea musertuvansa taitamattomuuteensa. Pitäisi hyväksyä ja huomioida, että oppilaat menestyvät eri aineissa eri tavoin, eikä mennä aina siitä, missä rima on matalimmalla.

Pentti Soininen
filosofian lisensiaatti,
sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymä vakuutusmatemaatikko
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat