Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähihoitajan työtä ei ole syytä väheksyä

Mielipide
 
Miina Salo

Olen huolestunut keskustelusta, joka alkoi maahanmuuttajataustaisen abiturientin kerrottua kokemuksensa siitä, että hyvästä koulumenestyksestä huolimatta opinto-ohjaaja oli suositellut hänelle lähihoitajan opintoja (HS Kaupunki 22. 6.).

En ota kantaa opinto-ohjaukseen enkä siihen, opetetaanko nuoria tekemään itsenäisiä päätöksiä ja löytämään omat vahvuutensa nykyisessä kasvatuskulttuurissamme. Sen sijaan kysyn, miten ammatteja arvotetaan yhteiskunnassamme.

Keskustelun silmässä oleva lähihoitajan ammatin koulutus on toisen asteen oppilaitoksissa opiskeltava 120 opintopisteen laajuinen ammatillinen perustutkinto. Ammatti on vaativa.

Lähihoitajat toteuttavat pitkälle varhaiskasvatuksen ja kotihoidon sekä ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevien ihmisten hoidon. Lähihoitajat ovat ensihoidossa mukana pelastamassa ihmishenkiä. He tukevat yksilöitä ja perheitä henkisissä romahduksissa, päihdeongelmissa ja elämäntilanteiden aiheuttamissa kriiseissä.

Ehkä lähihoitajan taitoihin kuuluvaa ihmisyyden ymmärtämistä, inhimillisen kärsimyksen lievittämistä ja taitoa kulkea asiakkaan tai hänen perheensä rinnalla läpi elämän kriisikohdan ei opikaan yliopistossa.

Se, paljonko lähihoitajan työstä maksetaan, on yhteiskunnallista päätöksentekoa ja politiikkaa. Ja se, arvostetaanko lähihoitajan ammattia, on kokemukseni mukaan yleensä kiinni siitä, kuinka hyvin tuntee lähihoitajan työn.

En tiedä, onko meillä varaa menettää yhtään tulevaa lähihoitajaa. On sosiaalisesti ja emotionaalisesti lahjakkaita nuoria, joilla on vahva halu auttaa toista ihmistä sekä tukea ja hoivata niitä, joiden auttamiseen muilla ei ole aikaa.

Keskustelu, jota nyt ilmeisesti käyvät toimittajat sekä nuoret, jotka eivät halua lähihoitajiksi, vahingoittaa hoitoalan imagoa.

Tarvitsemme motivoitunutta, koulutettua ja osaavaa hoitohenkilökuntaa, jotta yhteiskunnan rattaat pyörivät edelleen. Meillä ei ole varaa väheksyä yhtäkään ammattia.

Miina Salo
osastonhoitaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat