Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesätyöntekijä kaipaa kunnon perehdytystä

Mielipide
 
Päivi Salminen-Kultanen Liisa Tenhunen-Ruotsalainen

Ari Siitari kirjoitti (HS Mielipide 24. 6.), että koululaisia ja kesätyöntekijöitä neuvotaan vain huolehtimaan oikeuksistaan ja esittämään vaatimuksia työnantajalle. Kesätyöntekijöitä koskevista velvollisuuksista puhuminen jää Siitarin mukaan vähälle.

Vastuullinen kesäduuni 2015 -kampanjassa on mukana 261 työnantajaa, jotka haluavat kehittää kesätyöprosessejaan mutta myös tarjota nuorille laadukkaita kesätöitä sekä hyviä kesätyökokemuksia. Hyvien kesätyökokemusten merkitys on suuri työelämätaitojen oppimisen kannalta, mikä on kampanjan toinen tärkeä teema.

Vastuulliset kesätyönantajat ymmärtävät, ettei nuorilla välttämättä ole aikaisempaa kokemusta työelämästä ja että nuorten valmiudet työelämään ovat erilaiset kuin aikuisilla. Tutkimustemme mukaan 48 prosenttia yläkoululaisista ja 69 prosenttia lukiolaisista kaipaa lisää työelämään liittyvää opetusta ja tietoa. Mistä tietoa saa, jos ei työnantajilta?

Maaliskuussa nuoret ja kampanjan työnantajakumppanit kokoontuivat pohtimaan yhdessä suomalaisen kesätyön kehittämistä. Nuoret nostivat esiin työelämään perehdyttämisen tärkeyden. Tähän saimme myös hyviä käytännön vinkkejä.

Mitä nuorempi kesätyöntekijä on, sitä perusteellisemmin perehdytys tulee hoitaa. Älä pidä mitään itsestään selvänä, vaan lähde liikkeelle perusasioista: puhelimeen vastaamisesta, omien astioiden pesemisestä ja työpukeutumisesta.

Käy kesätyöntekijän kanssa läpi hänen henkilökohtaiset tavoitteensa ja vastuunsa. Innosta, kannusta ja pidä säännöllisiä palautepalavereja.

Kehotamme työnantajia aina tekemään nuoren kanssa kirjallisen työsopimuksen. Kannattaa käydä sopimus nuoren kanssa perusteellisesti läpi ja varmistaa, että asiat on ymmärretty. Vastuuta työelämätaitojen opettamisesta ei voi ulkoistaa. Se on meillä työnantajilla.

Päivi Salminen-Kultanen
projektijohtaja, Vastuullinen
kesäduuni 2015 -kampanja
Liisa Tenhunen-Ruotsalainen
johtaja
Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat