Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheimin museo toisi tuloja ja työpaikkoja

Mielipide
 
Maija Anttila
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Nicolas Moreaun ja Hiroko Kusunokin mukaan Helsingin ranta tarvitsee tornin. Toimittaja: Noora Mattila, Kuvaus: Sabrina Bqain.
Guggenheimin museohankkeen kustannusarvio on 130 miljoonaa euroa, josta merkittävä osa lankeaisi Helsingin kaupungin maksettavaksi.
Rio Gandara / HS
Kaupunginvaltuutettu Maija Anttila (sd)
Kaupunginvaltuutettu Maija Anttila (sd)

Julkisuudessa esitetyt mielipiteet siitä, että "minun veroeurojani ei saa panna Guggenheimiin vaan peruspalveluihin", vaativat lisäselvityksiä. Helsingin noin 4,7 miljardin euron käyttöbudjetista käytetään esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluihin 2,2 miljardia ja opetukseen vajaat 700 miljoonaa euroa. Lisäksi avustetaan omien kulttuuri- ja liikuntapalvelujen ohella ulkopuolisia tahoja noin 46 miljoonalla eurolla. Kaupunki myöntää myös investointi- tai muita avustuksia ja lainaa yksityisille tahoille, useimmiten urheiluhankkeiden aikaansaamiseksi.

Esimerkiksi Harry Harkimon Areenan perustaminen kävi aikoinaan erittäin nopeasti. Kaupunki avusti hallia niin, ettei Areena maksanut vuokraa lainkaan kymmeneltä ensimmäiseltä vuodelta. Sen jälkeen se sai vuokra-avustusta useita satoja tuhansia euroja vuosittain, mutta ei enää tänä vuonna. Tämä osoittaa, että veroeurot menevät pääosin peruspalveluihin, mutta myös erilaisten yritysten ja yhteisöjen tukemiseen.

Miksi sitten Helsinki ei voisi tehdä yhteistyötä Guggenheim-säätiön kanssa uuden museon aikaansaamiseksi? Kaupungin vetovoima kasvaisi, ja Helsinki voisi nousta turismin kehittämisessä muiden pohjoismaisten pääkaupunkien joukkoon. Nyt olemme reippaasti jäljessä.

Kokous-, kongressi- ja matkailutoiminta on Helsingissä merkittävä työllistäjä ja tulojen lähde. Toimialalla on noin 19 000 työpaikkaa, ja alan yritysten liikevaihto on noin 3,3 miljardia euroa.

Pääkaupunkiseudulla kävi viime vuonna noin 3,9 miljoonaa ulkomaista matkailijaa, joista 38 prosenttia oli päivämatkalla. He käyttivät Suomessa rahaa 1,6 miljardia euroa.

Kotimaiset päiväkävijät, 14–15 miljoonaa vuosittain, ovat tärkeitä Helsingille. He hakevat kulttuurielämyksiä, käyvät ostoksilla, ruokailevat ja niin edelleen. Hekin jättävät runsaasti euroja Helsinkiin.

Guggenheimin museo merkitsisi hyvin todennäköisesti kasvuhyppäystä turismissa. Parhaimmillaan se voisi tarkoittaa Tukholman tai Kööpenhaminan tasoa eli noin 3–5 prosentin lisäystä turismiin. Sillä olisi jo työllisyyttä ja verotuloja kasvattava vaikutus.

Vaikka museo on selvästi kulttuurihanke, en nyrpistä nenääni sen työllisyys- ja elinkeinopoliittisille vaikutuksille. Helsingin uudet työpaikat eivät enää synny konepajateollisuuteen vaan palvelualoille, turismiin ja sen liitännäistoimintoihin. Työttömyys – etenkin nuorisotyöttömyys – ja verotulojen supistus ovat todellisia huolenaiheita.

Kokous-, kongressi- ja matkailualan kasvu lisäisi työpaikkoja ja sitä kautta verotuloja, mikä puolestaan supistaisi työllisyysmäärärahoja ja toimeentulotukimenoja (172 miljoonaa euroa) sekä auttaisi monia pääsemään elämän syrjästä kiinni. Lisäksi toimialan kasvu tukisi monella tavalla pienten ja keskikokoisten yritysten syntymistä – myös taide- ja käsityöalalle.

Nyt tarvitaan kattavat kulttuuri- ja elinkeinopoliittiset selvitykset päätöksentekoa varten.

Maija Anttila
kaupunginvaltuutettu (sd), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat