Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallijäte kuuluu metallinkeräykseen

Mielipide
 
Minna Partti

Sara Favén toivoi (HS Mielipide 22. 6.), että jätteiden lajittelusta lähetettäisiin ohjeet jokaiseen kotiin. Hän ihmetteli, miksi asukkaille ei ole kerrottu, että sekajätteen joukossa Vantaan Energian jätevoimalaan joutuva metalli aiheuttaa ongelmia.

Kotien sekajäte on viety jätevoimalaan noin vuoden ajan. Sekajätteestä tehdään siellä kaukolämpöä ja sähköä. Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) ennakoi voimalan käyttöönottoa jakamalla vuoden 2014 seinäkalenterin jokaiseen kotiin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Kalenterissa mainittiin myös jätteen lajitteluohjeet.

HSY tehosti metallin ja lasipurkkien keräystä määräämällä keräysastiat pakollisiksi vähintään 20 asunnon kiinteistöissä vuoden 2014 alusta. Samalla tarjosimme taloyhtiöille maksutta lajitteluohjeita jaettavaksi asukkaille ja kiinnitettäväksi jätetilaan.

Lisäksi asukkaiden käytössä on noin 130 kierrätyspistettä ja neljä Sortti-asemaa, jonne voi viedä maksutta muun muassa metallia.

Olemme tiedottaneet jätehuollossa tapahtuvista muutoksista sekä maksutta tilattavista lajitteluohjeista ensisijaisesti isännöitsijöille. Heille on kerrottu myös, että kiinteistöjen energiajäteastiat korvautuvat sekajäteastioilla viimeistään maaliskuussa 2016. Energiajätteen keräyksen voi lopettaa jo aiemmin ilmoittamalla siitä asiakaspalveluumme.

Olemme koonneet vinkkejä ja lajittelutietoutta HSY:n Kiitos kun lajittelet -sivustolle. HSY:n jätehausta löytyy myös vastaus moneen lajittelupulmaan.

Vain lajittelemalla metalli, lasi, biojäte, kartonki, paperi ja sähköromu nämä materiaalit saadaan ensisijaisesti uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Silloin jätevoimalaan ei päädy sinne kuulumatonta jätettä.

Minna Partti
ympäristöasiantuntija, HSY

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat