Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerineuvoston ja Venäjän yhteistyö vaimenee

Mielipide
 
Dagfinn Høybråten

Muutaman kuukauden kuluttua Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimiston henkilökunta on saattanut tehtävänsä päätökseen. Kukoistavan toiminnan alas ajaminen ei ole helppoa eikä hauskaa – varsinkaan Venäjällä. Tilinpäätökset on tehtävä, raportit laadittava, luvat peruttava. Tämä on sekä raskasta että harmillista.

Takana on pitkä matka, joka alkoi siitä, kun Venäjän oikeusministeriö vuoden alussa päätti luokitella Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin-toimiston Venäjällä toimivaksi ulkomaiseksi agentiksi. Oikeastaan matka alkoi jo toimistoa perustettaessa, kun Pohjoismaiden ministerineuvostolle annettiin täysin epäloogisesti kansalaisjärjestön asema Venäjällä.

Ministerineuvoston toiminta Luoteis-Venäjällä on ollut monipuolista ja kattavaa. Vuosittain kulttuuri-, koulutus- ja terveysalojen hankkeisiin ja ohjelmiin on myönnetty miljoonia euroja. Toimintaa ohjaavan aiesopimuksen mukaisesti politiikka on ollut kiellettyjen aiheiden listalla tapahtumia järjestettäessä.

Yhteistyö kansallisten ja paikallisten viranomaisten kanssa on ollut hyvää ja aktiivista. Pietarin-toimiston tapahtumiin on osallistunut vuosittain tuhansia ihmisiä. Pohjoismaiden ministerineuvoston Venäjän-toiminnassa käynnistyy nyt kuitenkin uusi vaihe.

Pietarin-toimiston toiminta supistetaan minimiin, ja Kaliningradin-toimiston sekä Arkangelin, Murmanskin ja Petroskoin tiedotuspisteiden sulkeminen on lähes saatettu päätökseen. Miltei koko henkilökunta on irtisanottu. Niin suuret kuin pienetkin hankkeet on käyty läpi, ja parhaillaan arvioidaan, lopetetaanko ne kokonaan vai pannaanko ne jäihin toistaiseksi. Matkoja ja konferensseja on peruttu. Ministerineuvoston toimintaa Luoteis-Venäjällä ei lopeteta, mutta se käy säästöliekillä. Liekkiä voidaan kuitenkin säätää suuremmalle, kun aika ja olot muuttuvat.

Pohjoismaiden ydinarvot – demokratia, sananvapaus, suvaitsevaisuus ja luottamus – eivät ole juuri nyt kovassa huudossa Venäjällä. Maa on eristäytymässä yhä enemmän lännestä. Viimeksi kesäkuun alussa presidentti Putin sanoi, että Venäjä ei tällä hetkellä pidä lainkaan yhteyttä G7-maihin.

Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Venäjän yhteistyö toimi erittäin hyvin 20 vuotta, eikä se ole ollut turhaa. Pohjoismailla on hyvä maine Pietarissa. Ministerineuvoston aiemmat yhteistyökumppanit ovat antaneet ymmärtää, että he ovat henkilökohtaisesti pahoillaan kehityksestä, mutta laki on laki eikä mitään ole tehtävissä.

Parhaillaan tehdään kuitenkin työtä sen pelastamiseksi, mitä pelastettavissa on. Muut toimijat voivat ehkä jatkaa jo käynnistettyjen hankkeiden toteutusta. Uusia hankkeita voidaan kenties käynnistää ilman ministerineuvostoakin. Pohjoismaille on tärkeää, että vuosien aikana kertynyt luottamus säilyy.

Tavalliset pietarilaiset saavat nähdä Pohjoismaiden liput katukuvassa taas syyskuussa, kun kaupungissa vietetään pohjoismaista viikkoa. Tällä kertaa Pohjoismaiden ministerineuvoston tiedotustoimisto ei kuitenkaan ole yksi järjestäjistä.

Dagfinn Høybråten
pääsihteeri
Pohjoismainen ministerineuvosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat