Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainväliseen kasvikauppaan tulisi puuttua

Mielipide
 
Michael Müller Sannakajsa Velmala

Helsingin Sanomat kirjoitti kotimaansivuillaan (HS 23. 6.) virolaisen taimierän mukana tulleesta pahasta kasvitaudista, tulipoltteesta.

Taudin leviämistä Suomeen osattiin jo pitkään pelätä, mutta siitä huolimatta taimien tarkastus sekä lähtö- että vastaanottajamaassa petti.

Monilla kasvitaudeilla on pitkä itämisaika, jonka aikana isäntäkasvin ulkonäössä ei voida havaita muutoksia. Taimitarkastuksille asetettu tavoite on siten mahdoton. Luontoon kerran päässeitä vierastauteja ei yleensä saada enää hävitettyä.

Taimien kuljetukset maasta toiseen ovat yli sadan vuoden ajan levittäneet maailmalla monia tuhoisia kasvitauteja. Nykytilanteessa voimme vain toivoa, ettei Suomeen rantaudu pääpuulajeillemme männylle, kuuselle ja koivulle kohtalokkaita uusia tauteja.

Kansainvälisen kasvikaupan ainoa hyöty on se, että muualla tuotettu taimi on hieman halvempi kuin tuontimaassa.

Uuden hallituksen tulisi ottaa tavoitteeksi kansainvälisen taimikaupan lopettaminen EU:ssa sen heikon kokonaishyödyn vuoksi. Metsäpatologian tutkijat eri puolilla maailmaa ehdottivat jo vuonna 2011 kansainvälisen kasvikaupan lopettamista sen aiheuttamien suurten tuhojen vuoksi (Montesclaros Declaration).

Rajat ylittävältä kaupalta voitaisiin vaihtoehtoisesti periä lisenssimaksuja, joista kertyvää rahastoa voitaisiin käyttää syntyvien tuhojen korvauksiin. Nykyisin tulokastaudeista johtuvat taloudelliset ja ekologiset menetykset jäävät maanomistajien ja -viljelijöiden sekä veronmaksajien kannettaviksi.

Michael Müller
Sannakajsa Velmala
metsäpatologeja
Luonnonvarakeskus (Luke)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat