Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoa opettelukin edistää lapsen oppimista

Mielipide
 
Olli Väisälä

Pentti Soininen esittää (HS Mielipide 26. 6.), että peruskoulujen matematiikassa ei pitäisi opetella ulkoa kertotauluja eikä mitään muutakaan. Ehdotus on varsin kyseenalainen jo sen takia, että alakouluikäiset lapset oppivat asioita helposti ulkoa. Olisi järjetöntä olla aktivoimatta ja hyödyntämättä tätä kykyä.

Vaikka arvostaisimme enemmän päättelevää ajattelua kuin ulkoa oppimista, kaikki ajattelu tarvitsee tuekseen ulkoa opittavia perustietoja, joista opetus lähtee luontevasti liikkeelle. Kertotaulut ja niihin liittyvä päässälaskutaito ovat tarpeellisia lukemattomissa käytännön tilanteissa.

Jos aikuinen ihminen joutuu kaivamaan esiin laskimen tai tietokoneen tietääkseen, paljonko on kolme kertaa kuusi, häntä voi pitää henkisesti invalidisoituneena. Vastaavaa voi sanoa siitä, joka ei tiedä, minä vuonna Suomi itsenäistyi tai mikä on Venäjän pääkaupunki.

Soininen vastustaa myös allekkain laskun opetusta. Allekkain laskemalla oppilas kuitenkin oppii käytännöllisellä tavalla, mistä moninumeroisten lukujen yhteen-, vähennys- ja kertolaskussa on kysymys. Tuloksen toki saa selville laskimellakin, mutta tällöin oppilas ei opi yhtään mitään.

Olli Väisälä
lehtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat