Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laillinen metsästys suojelee Afrikan eläinkantoja

Mielipide
 
Mikael Antell

Trofeeton EU -työryhmä (HS Mielipide 24. 6.) esitti ajatuksiaan metsästyksestä eteläisessä Afrikassa ja trofeiden paheksuttavuudesta. Kirjoitus vaatii muutaman selvennyksen.

Trofee on paitsi muisto metsästäjälle myös tutkimuksen kohde. Sarvista tai kallosta määritellään eläimen ikä ja kunto. Seuraamalla näitä tietoja saadaan pitkällä aikavälillä arvokasta informaatiota eläinkannan rakenteesta ja kehityksestä kulloisellakin alueella. Määrittelyt tehdään kansainvälisesti hyväksyttyjen kaavojen mukaisesti, ja tulokset ovat maailmanlaajuisesti vertailukelpoisia.

Eteläisessä Afrikassa metsästys on paikallisella lainsäädännöllä tarkoin määriteltyä toimintaa, jonka kansantaloudellinen merkitys ei ole vähäinen. Kestävän käytön mukainen metsästys luonnon hoidon ja hyödyntämisen keinona on kirjattu International Union for Conservation of Nature and Natural Resourcesin (IUCN) hyväksyttyihin periaatteisiin. IUCN on maailmanlaajuinen organisaatio, johon kuuluu yli tuhat jäsenjärjestöä. Suomesta mukana ovat esimerkiksi ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, WWF sekä Suomen luonnonsuojeluliitto.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO pitää metsästystä Afrikassa tärkeänä ja tuettavana toimintana, joka luo huomattavaa toimeentuloa paikallisyhteisöissä ja on samalla tärkeä proteiinin lähde.

Kansainvälinen riistansuojelun neuvosto CIC järjesti yleiskokouksessaan Milanossa viime vuoden huhtikuussa luentosarjan ja paneelikeskustelun. Siellä Interpolin ja afrikkalaisten valtioiden edustajat totesivat järjestäytyneen laillisen metsästystoiminnan olevan ainoa varteenotettava keino rikollisen metsästyksen vähentämiseen Afrikassa, kunhan paikalliset viranomaiset ja Interpol toimivat yhteistyössä.

Rikollinen metsästys on nykyään järjestäytynyttä ja kansainvälistä. Siinä liikkuvat rahat ovat verrattavissa laittoman huume- ja asekaupan rahamääriin, ja meidän tulisi yhdessä taistella kaikin voimin sitä vastaan.

Laillisen, paikallisesti hyväksytyn metsästyksen vastustaminen esimerkiksi trofeentuontikielloilla ei sen sijaan edesauta eläinkantojen suojelua Afrikassa.

Mikael Antell
maanviljelijä, talousneuvos,
Suomen CIC-delegaation
puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat