Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihavakin voi olla tyytyväinen itseensä

Mielipide
 
Asta Honkamaa

Helsingin Sanomien jutussa lihavuudesta (Sunnuntai 7. 6.) Laura Mäntylä toi rohkeasti esiin asian, jota hän piti häpeällisenä. Artikkeli oli tärkeää keskustelun herättelyä, mitä tulee lihavien ihmisten epätasa-arvoiseen kohteluun.

Mielestäni artikkelin heikkous oli sen yksipuolisuus. Lihava ihminen, joka ei ole hyväksynyt itseään, olisi kaivannut parikseen toisenlaisen tarinan: esimerkin lihavasta, itsensä hyväksyneestä ihmisestä. Artikkeli onnistui esittämään kaikki lihavat ihmiset olosuhteiden uhreina, ikään kuin emme voisi itse vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme itsestämme.

On kovin virheellistä ja vaarallista väittää tutkija Hannele Harjusen tavoin, että kaikki ihmiset joko pelkäävät lihomista tai ovat lihavia. Tunnen useita ihmisiä, jotka eivät kuulu kumpaankaan näistä ryhmistä.

Edustan itse jälkimmäistä ryhmää. Olen kokoa XL enkä haluaisi olla mitään muuta kuin mitä olen. Syytin vuosikaudet vuoroin itseäni siitä, etten pysynyt laihana, ja vuoroin kulttuuriamme siitä, että se olisi halunnut minut laihaksi. Joillekuille onnettomuuteni sopi kuitenkin oikein hyvin: ihminen, joka keskittyy kokonsa murehtimiseen, ei ehdi kyseenalaistaa, ajatella, hillua, räjäyttää tai rakentaa vaan kuluttaa – rahaa ja itseään.

Lopulta vihasin itseäni niin paljon, että vihan kanssa eläminen kävi hyvin vaikeaksi. Onneksi, koska se mahdollisti muutoksen. Minulle se tarkoitti terapian aloittamista. Siellä käsitin, että minut oli manipuloitu vihaamaan itseäni, mutta koska se oli opetettu minulle, siitä saattoi oppia myös pois. Käsitin, että voin odottaa loppuelämäni muun maailman hyväksyntää – tai sitten hyväksyn itseni ihan itse.

Terapian ansiosta en enää ajattele olevani vääränlainen. Olen luuta ja nahkaa, lihasta ja läskiä. Jokainen osa on minussa hyvä ja tarpeellinen. En urheile, jotta laihtuisin, vaan koska se tuottaa minulle hyvän olon. En ole syömättä sokeria, jotta laihtuisin, vaan koska sen syöminen tekee minulle pahan olon.

Henkisen työn avulla olen saavuttanut lähes jatkuvan tilan, jossa mikään ei tunnu epäkiinnostavammalta kuin se, kuinka paljon painan tai hyväksyykö ohikulkija, lääkäri tai räätäli minut. Olen vihdoin voinut keskittyä siihen, mitä tahdon muuttaa kulttuurissamme, en kehossani.

Asta Honkamaa
näytelmäkirjailija, dramaturgi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat